"BALKAN EXPRES 021": Restoran pokraj kog se uplela legenda o zabranjenoj ljubavi

"BALKAN EXPRES 021": Restoran pokraj kog se uplela legenda o zabranjenoj ljubavi

Na mestu gde je 1705. godine postojala prva pivara na teritoriji Srbije, ispod Petrovaradinske tvrđave na Kameničkom putu, a nadomak mesta gde su živeli novosadski Romeo i Julija, ušuškan u bujno zelenilo nalazi se restoran “Balkan Expres 021”.


Vlasnik ovog objekta Milorad Bogunović Bogun najpre je držao restoran na Đačkom igralištu i to još od 1997. godine. Kultno mesto grada, gde se provodilo vreme družeći se sa tamburašima, gde se dobro jelo i pilo, bilo je mnogima milo.

Posle svakog ispita, rođendana i dobrog obavljenog posla dolazilo se i proslavljalo. Tradicija dobrog provoda i “punog astala” preselila se 2013. godine ispod Tvrđave odakle puca pogled na ceo grad.



Nedaleko od restorana, kako veli Bogun, utkano je nekoliko legendi i priča.

- Objekat gde je restoran je zapravo bila prva pivara. Prilikom otkopavanja pronađene su stare takozvane ledare gde se pivo odlagalo. Kompletan restoran je rekonstruisan pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Restoran se sastoji od bašte, donjeg i gornjeg dela. U donjem delu na podu nalaze se drvene kocke, jedinstvene u Srbiji. Majstor za njih ne postoji, pa sam izučavao literaturu i sam ih popravljam ukoliko dođe do nekog oštećenja – kaže Bogun.

Iako je restoran pokraj puta, bašta je isprepletena zelenilom, i hladovina je zagarantovana, dok se pogled prostire duž Dunava, Novog Sada i ka jednom mestu gde pecaroši nikada ne bacaju udicu.



- Malo niže od restorana na obali Dunava krije se jedna legenda o novosadskom Romeu i Juliji. Naime, reč je o ljubavi između Sare Levi koja je živela u Petrovaradinskom šancu i hazburškom oficiru Johanu Pečneru. Sreli su se ovde gde je bila luka, gde su pristizali brodovi. Ona je bila Jevrejka, a on katolik pa je ta ljubav bila teško ostvariva, a pored toga ona je bila obećana drugom. Kako je reč o 1716. godini, spremala se velika bitka na Vezircu i dolazak turske vojske. Tada se istovremeno dogodila i velika poplava, te je Sara otišla ka Čeneju gde je njena prodica imala salaš. Otac joj se bavio trgovinom i nije boravio u to vreme na salašu. Sara je imala dva brata, starijeg i mlađeg. Mlađi Sarin brat se razboleo, a oficir Pečner koji je poslat na salaš da vidi šta se dešava, pomogao je u njegovom ozdravljenju. Kada je njen otac čuo za to, dopustio je da se viđaju. Međutim, zli jezici su učinili svoje pa je to viđanje prekinuto, ali pre toga oficir je novosadskoj Juliji poklonio cipele – priča naš sagovornik.

Kako se bitka približavala tako je turska vojska sve više dolazila do Tvrđave. Sarin otac, brat ali i oficir, su stradali od turske ruke. Kada je to saznala, Sara je otišla na obalu Dunava, nedaleko od mesta gde se restoran “Balkan expres 021” nalazi, izula cipele koje je dobila od oficira i skočila u Dunav.


 
- Legenda kaže, da niko od pecaroša ne može tu da peca, jer se vlasi plave Sarine kose upliću u strune i mreže ribolovaca. Zaista, na ovom potezu, pecaroša nema, a moja je želja da tu podignem spomenik u znak sećanja na tu priču – kaže Bogun.

Pored legendi, na ovom mestu moguće je čuti petkom i subotom dve akustične gitare, a po želji gostiju i tamburaše.



U ponudi pića, hrane i muzike ovde su uživali Mira Banjac, Vlatko Stefanovski, Vlado Georgijev, Merima Njegomir i mnoge druge poznate ličnosti.

- Gosti nam dolaze iz raznih sfera, država u okruženju iz insotranstva – kaže Bogun i napominje da u narednom periodu planira da organizuje i pozorišne večeri na otvorenom, jer tik uz baštu restorana postoji i prostor koji već podseća na pozorišnu scenu.



Ponuda kuhinje
ne manjka. Porcije su obilne i ovde nećete ostati gladni. Tu su riblji i specijaliteti od mesa, salate i domaća vina. Već je ovde dobro poznata Karađorđeva šnicla, teleća glava u škembetu, pa tavče na gravče, kajmak, škembići u saftu. Svakako najinteresantnija je Njegoševa šnicla, kao i Balkan espres voz za dve osobe. Od slatkiša tu su palačinke, baklava orasnice i tufahije.

Unutar lokala se nalaze fotografije Novog Sada kroz vekove, kao i fotografija Eugena Savojskog, vojnika koji su prolazili ili se nalazili na području Petrovaradinske tvrđave. U donjem delu lokala ćete uočiti nekoliko berberskih stolica, ali i grb Petrovaradina.



- U skorije vreme planiram da napravim i veče terapije smehom i vinom. Mislim da su to najjače terapije, gde će ljudi moći da se opuste i uživaju, ali i da zaborave na sve probleme bar na neko vreme – veli naš sagovornik i dodaje da je naziv lokala takav, jer je upravo istoimeni voz prolazio u neposrednoj blizni restorana.


Autor teksta: Slađana Aničić
Autor fotografija: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
36
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Slavko Šuklar

    pre 2012 dana i 14 sati

    Sjajan restoran ; gazdina duša I njegova estetika dišu kroz kuhinju, kroz vino , kroz enterijer I eksterijer nekadašnje pivare a sve je to obučeno u iskrenu prijatnost Bogunovu!Nama je u Balkan Ekspresu uvek nezaboravno i svaki put kada dodjem u pohode novosadske svratim kod Boguna na milovanje sopstvene duše i finalizaciju doživljaja.. Slavko šuklar - kompozitor

    Oceni komentar:
    1
    11
  • Nikola Dautovic

    pre 1970 dana i 18 sati

    Dragim prijateljima zelim da jos dugo ulepsavaju prijatne trenutka svojim gostima u prelepom Balkan ekspresu021, u prelepoj prirodi i ambijentu domacinske kuce.

    Oceni komentar:
    1
    5