BANJE U VOJVODINI: Evo gde Novosađani mogu da se relaksiraju nakon naporne radne nedelje

BANJE U VOJVODINI: Evo gde Novosađani mogu da se relaksiraju nakon naporne radne nedelje

Novosađani, posebno u jesenjem i zimskom periodu, sve češće posećuju banje koje su smeštene u Vojvodini, a razlog tome je što one imaju blagotvorno dejstvo na organizam.

Pojedine se izdvajaju po svom lekovitom dejstvu, a u neke se odlazi radi opuštanja, masaže i brčkanja u bazenima. Zato vam predstavljamo nekoliko vojvođanskih banja u kojima ćete sigurno uživati.

Banja Vrdnik - "Termal"

Banja Vrdnik i hotel "Termal" se nalaze na Fruškoj gori, na 30 minuta od Novog Sada, a smatra se jednom od najkvalitetnijih vazdušnih banja, jer poseduje visok nivo koncentracije ozona u vazduhu, dok termalna voda ima široku lepezu povoljnog delovanja na ljudski organizam. Reč je o jednoj od najpoznatijih banja u kojoj se leče ljudi koji boluju od raznih tipova reumatskih oboljenja. Sem izuzetno lekovite banjske vode, ona je idealna destinacija za one koji vole odmor u prirodi, na čistom vazduhu, uz mogućnost šetnje i obilaska brojnih kulturnih i istorijskih znamenitosti. U okviru "Termala" je više bazena, a najčuveniji je onaj zatvoreni sa termalnom vodom konstantne temperature od 32,8°C. Cena smeštaja je od 2.700 do 4.700, dok karta za bazen košta 500 dinara. Naravno, ovde možete da uživate i u mašažama, sauni i u kupki masažeru. Masaža je od 1.200 do 2.220 dinara, sat vremena u sauni je 1.000, a kupka masažer staje 650 dinara.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Termal - banja Vrdnik (@termalbanja)

 

Banja "Kanjiža"

U banji postoji Centar za rehabilitaciju i rekreaciju u koji uglavnom odlaze Novosađani koji pate od degenerativnog i zapaljenskog reumatizma, ali i osobe koje imaju problema sa kičmom. Ukoliko ovde želite da provedete vikend ili odmor trebalo bi da znate da mineralna voda spada u kategoriju natrijum-hidrokarbonatno-jodno-bromidno-sulfidno-alkalnu hipertermnu vodu, a najčešće se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo u terapijama, ali i u rekreativne svrhe. Dubina bušotine je 1.140 m, a temperatura vode je 67 stepeni Celzijusa. Inače, valjalo bi napomenuti da se mineralne vode ovakvog sastava sreću na širem području Panonske nizije odnosno u Vojvodini, Mađarskoj i Sloveniji. Sem toga, gostima je na raspolaganju i lekovito blato koje se oblaže na bolna mesta, a jegova temperatura je od 38-42 stepena zato je preporuka da se drži svega 20 minuta. Od vanstandardnih usluga poseduju Finsku saunu sa temperaturom vazduha 70-100 stepeni Celzijusa, a zatim i termoaroma terapiju, čokomint terapiju, Alge-mulj tretman, relaksacionu masažu i limfnu drenažu.  Sportski dan sa smeštajem je od 4.270 do 5.770 dinara.

 

Termalna banja "Pačir"

Ova banja je smeštena u opštini Bačka Topola a od Novog Sada je udaljena 90 km. Banja "Pačir" je najmlađa banja u Srbiji čija popularnost stalno raste od 2014. godine, a najviše zbog specifične ružičaste boje jezera. Voda je slana i sadrži oko 21 gram soli po litri vode, što je slična količina soli koja se nalazi i u Jadranskom moru. Pačirska voda ima sertifikat lekovite vode i pogodna je za tretman: različitih kožnih bolesti kao što su psorijaza, ekcemi, dermatitisi, seboreja, ihtioza…, oboljenja lokomotornog aparata – reumatska oboljenja, oboljenja zglobova, mišića, kičme, fibro-mijalgija, osteoporoza, oporavak posle sportskih povreda, preloma, uganuća, operacija, uroloških i ginekoloških bolesti, smanjenju upalnih (inflamatornih) procesa u telu, poboljšava raspoloženja kod hroničnog stresa i depresije (zbog prisustva litijuma i temperature vode koja je slična telesnoj temperaturi), ubrzava metabolizam zbog prisustva joda i broma, osvežava izgled kože, kose, noktiju – podmlađuje. Osim jezera, ovu banju čine i dva zatvorena bazena koji se nalaze na prostoru oko 700 kvadratnih metara nadkrivene površine. Bazeni rade 365 dana u godini, pa je lekovita voda dostupna u i zimskim mesecima.

 

Banja "Junaković"

Smatraju je najizrazitijim banjskim potencijalom u Vojvodini, a nalazi se na severozapadu Bačke. Naziv je dobila po porodici u čijem se vlasništvu nekada nalazila šuma, poznata je po mineralnim svojstvima vode i slobodno se može reći da stoji u rangu sa popularnim češkim Karlovim Varima, hrvatskim Lipikom i mađarskim Harkanjem. U medicinskom bloku rehabilitaciono-rekreativnog centra koriste se različite metode medicinske terapije. U Spa& Wellness centru nude finsku saunu, bodytherm kabinu, tepidarijum, hidromasažnu kadu i tuševe doživljaja po ceni od 4.000 dinara. Takođe, imaju i wellness senior program koji je prilagođen za ljude od 55 godina pa naviše, a cena za dve osobe je 17.200 dinara. Naravno, i u ovoj banji mogu da se dobiju razne vrste masaža, kao i razni tretmani lica i tela.

 

Hotel "Premier Aqua" Vrdnik

Hotel s pet zvezdica smešten je na 24 kilometra od Novog Sada, a  namenjen je gostima sa dubljim džepom. U okviru hotela smešten je i ekskluzivni SPA i wellness centar. Raspolažu sa unutrašnjim i spoljnim bazenom. Zatvoreni bazen sadrži niz interesantnih bazenskih atrakcija, slapove koji omogućavaju dodatnu masažu lekovitom termalnom vodom, kao i delove sa hidro-masažnim efektima koje možete sami pokretati pritiskom na dugme. Korišćenje wellnes & spa centra obuhvata dva bazena sa termalnom vodom, slanu sobu, finsku i infrared saunu, rusku banju, parno kupatilo, vesele tuševe i relax zonu. Radnim danima cena je 3.900, a petkom i vikendom 4.900 dinara. Iznajmljivanje peškira i bade mantila uključeno je u cenu ulaznice. Prenoćište je od 18.900 do 112.900 dinara za one koji žele da se baškare u Predsedničkom apartmanu.

 

"Fruške terme"

U poslednje vreme vrlo popularan hotelski kompleks jer u svom sastavu ima čak devet termalnih bazena, a gostima su na raspolaganju medicinski blok i Wellness centar. Kada je reč o brčkanju gostima je posebno zanimljiv centralni unutrašnji bazen sa "brzom rekom" i masažerima i vodenim mlaznicama, a proteže se kroz celu prostoriju. Poseduju i unutrašnjo-spoljašnji bazen za isplivavanje, panoramski mozaik-bazen sa pogledom na banju Vrdnik, spoljašnji 25-metarski plivačko-rekreativni bazen. I to nije sve, jer su na raspolaganju i veliki otvoreni bazen sa "infinity" pogledom na banju Vrdnik, ali i veliki plivačko-rekreativni bazen. Često im dolaze porodice s decom jer je to pravi raj i za mališane. Osim standardnog dečjeg bazena, u ponudi je i bazenčić sa pećinom i toboganom. Temperatura vode je od 29 do 33 stepena Celzijusa. Upotreba bazena radnim danima je 3.900 dinara, vikendom 4.900 dinara. U ovu uslugu nije uračunata sauna i ona se doplaćuje 1.000 dinara. Premium wellness je 5.900 odnosno vikendom 6.900 dinara. Za decu stariju od pet godina, bazen je radnim danom 1.950, a vikendom 2.450 dinara, dok je za decu do 5 godina ulaz besplatan. Paketi su od od 19.900 do 24.900 dinara.

 


Banja "Rusanda"

Nalazi se u Banatu na oko 67 kilometara od Novog Sada, a  na severnoj obali istoimenog jezera u naselju Melenci. Ovde se primenjuju razni oblici fizikalne terapije koji se zasnivaju na primeni različitih oblika fizičke energije u svrhu lečenja, a u okviru programa imaju i wellness i spa usluge, relaksaciju, detoksikaciju i rekreaciju. U okviru toga primenjuju tretmane savremenim radiofrekvencijskim Green-IRF aparatom, Green-press aparatom, različite vrste masaže, boravak u body-therm kabini, u zatvorenom bazenu, masaže u bisernoj ili masažnoj kadi, relaksacija na tepidarijumu ili toplom krevetu, kao i druge vrste relaksacije, vežbe disanja, uz individualno prilagođenu ishranu. Na raspolaganju su i specijalne vrste ručne masaže – vulkanskim kamenjem, kamenjem od himalajske soli, školjkama, piling masaža sapunicom, relax, anticelulit, šijacu i masaža stopala. Smeštaj je od 1.800 do 4.700 dinara, dok velnes usluge staju od 650 do 3.900, s tim da mogu da se iskombinuju i velnes paketi po ceni od 4.900 do 7.900 dinara.

Oceni vest:
10
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bane

  pre 13 dana i 12 sati

  I posle svih prikazanih cena, lepo odete u neku turisticku agenciju koja organizuje izlet do Morahalom banje koja je jeftinija od svih maltene navedenih banja plus ima Aqua park za decu u zatvorenom, toliko o srpskim banjama kada su madjarske neuporedivo bolje i jeftinije ...

  Oceni komentar:
  12
  103
 • Gojko

  pre 13 dana i 6 sati

  Mogu reći da je u termalu voda svake godine sve hladnija i ako ne plivaš nije prijatno.Kruže priče da fruške terme moraju da dogrevaju vodu tj da je kapacitet termalnih izvora limitiran .Pre dvadesetak godina u termalu je baš vruća voda bila i nije se preporučivalo biti u vodi više od 20-30 min.

  Oceni komentar:
  4
  46
 • Banacanin

  pre 12 dana i 5 sati

  Ima jos jedna nova banja u Adi na obali Tise.

  Oceni komentar:
  0
  13