Batut: U Srbiji svakog dana tri žene obole od raka grlića materice, a jedna izgubi život

Batut: U Srbiji svakog dana tri žene obole od raka grlića materice, a jedna izgubi život

Prema podacima registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Srbiji se svake godine u proseku registruje 1.100 novoobolelih žena od raka grlića materice, a život izgubi 447 žena, rečeno je danas na konferenciji gde je poručeno da su redovni pregledi ključ kako bi se bolest na vreme otkrila i uspešno izlečila.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se ove godine od danas do 28. januara, a direktorka Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović ukazala je da u Srbiji svakog dana tri žene obole od raka grlića materice, a da svakoga dana jedna žena izgubi život i naglasila da su primarna i sekundarna prevencija važne u borbi protiv te bolesti.

Zadatak svih nas je da pored primarne prevencije koja podrazumava HPV vakcinaciju promovišemo i približimo značaj ove vakcinacije roditeljima. Da znamo da se kao preporučena vakcinacija za vreme sistematskih pregleda kada se prima vakcinacija protiv difterije i tetanusa u završnom razredu osnovnih škola može primiti upravo i HPV  vakcina – rekla je Jovanović.

Jovanović je istakla da je vakcinacijom protov HPV virusa od juna 2022. godine do danas vakcinisano 31.309 dece, od čega 77 odsto devojčica, ali da treba raditi na promovisanju vakcinacije i kod dečaka, jer je bezbedna i sprečava prenos te infekcije i kod jednog i kod drugog pola.

Pravo na preventivni pregled ima svaka žena jednom godišnje, moja osnovna poruka je da ga iskoristitem, idite u domove zdravlja i obavite pregled. Intenziviraćemo pozive za organizovani skrinig raka grlića materice. Radićemo na uključivanju što većeg broja opština na teritoriji Srbije i obezbediti način da se dođe na preventivni pregled bez čekanja – rekla je Jovanović.

Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Vesna Vuković Kojović podsetila je da je od juna 2022. godine po prvi put obezbeđena vakcina za devojčice i dečake od 9 do 19 godina, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Dodala je da je cilj RFZO da se što više omasovi postupak imunizacije dece.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan