"Beg iz grada": Najtraženije lokacije za kupovinu vikendica

"Beg iz grada": Najtraženije lokacije za kupovinu vikendica

U poslednje dve godine, od početka pandemije, kuće na selu i vikendice su sve interesantnije kupcima.

Ova vrsta nepokretnosti doživela je veliku ekspanziju, jer su mnogi uočili prednosti života u ruralnim područjima, a budući da sve više teže ka tome da budu što dalje od gužvi gradovima, kupovina vikendica, ali i njihove cene su skočile.

Takav trend i dalje nastavlja uzlaznom putanjom, kažu eksperti u oblasti nekretnina, što pokazuju i podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Inače, samo u prva tri meseca 2020. prodato je 454 vikendica, a u istom periodu 2019. godine 225,  što je bio pravi "bum" na tržištu nekretnina. Prodaja ovih nekretnina je ostala gotovo na istom nivou kao u prvom kvartalu prošle godine, kada je prodato nešto više od 300 vikendica. Prema podacima RGZ za prvi kvartal 2022, to je i dalje duplo više u odnosu na godine pre epidemije.

Cene prometovanih vikendica na teritoriji Srbije u 2021. godini kretale su se od 1.200 evra do 600.000 evra koliko je iskeširano za vikendicu na Kopaoniku.

Najviše ih je prodato u cenovnom rangu od 7.000 do 32.000 evra, a oko 50 kuća za odmor je prodato za više od 62.000 evra.

Iako mnogi očekuju da je prodaja najintenzivnija na srpskim planinama, jezerima i poznatijim odmaralištima, trend je ipak, suprotan. Tako je zapažen rast broja prometovanih vikendica u blizini mesta stanovanja, kao alternativna lokacija za "beg iz grada".


Najtraženije vikendice su u blizini većih gradova, Beograda i Novog  Sada
 pa tako veliko interesovanje vlada za kupovinu kuća i vikendica prvenstveno na Kosmaju, Avali i Fruškoj Gori.

Izvršni direktor City Expert agencije za nekretnine Miloš Mitić kaže za Bizlife.rs da su sada sve popularnija naselja na planinama oko Beograda u okviru kojih se gradi više istih kuća opciono sa bazenom. Cene kuća i vikendica  kreću se 1.500 i 1.800 evra po kvadratnom metru u zavisnosti od faze gradnje i lokacije. Na sve to, tu su i troškovi opremanja i bazena ukoliko je u opticaju, a što je trenutno aktuelno na Fruškoj gori, Avali, Kosmaju.

Interesovanje zakupovinu vikendica značajno je i u Banovcima, a tradicionalno traženi apartmani na Zlatiboru, Kopaoniku, Vrnjačkoj banji.

Kada je reč o tome ko se odlučuje na to da kupi kuću ili vikendicu, Mitić kaže da ih uglavnom kupuju ljudi koji su već stambeno obezbeđeni i žele da kupe nekretninu za beg u prirodu sa porodicom, a dobar deo njih kao investiciju za rentu.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan