Beograd je na vodi, a na čemu je Novi Sad?

Beograd je na vodi, a na čemu je Novi Sad?

Tribina "Čije su gradske javne površine?" biće održana na platou ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine sutra, 11. avgusta u 19 sati.

Govornici prve tribine iz serijala "Stav ulice" koji organizuje Vojvođanski građanski centar, pokušaće da odgovore na pitanja šta se dešava sa javnim površinama, zašto nestaju parkovi i da li je privatni kapital važniji od interesa građana.

Na tribini čiji je moto "Beograd je na vodi - na čemu je Novi Sad?" će biti govora o tome šta građani mogu da urade kad naiđu na problem sa gradskim institucijama, a u vezi sa zelenim površinama, grafitima i plakatima i biciklističkim i pešačkim stazama. 

Govornici će biti Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, Jana Damjanov iz građanske inicijative Sačuvajmo park kod Muzeja, Dobrica Veselinović iz Ministarstva prostora (Ne davimo Beograd), arhitekta i doktorant urbanizma Aleksandar Bede, a ako se odazove pozivu i Aleksandar Bašić iz Gradskog veća za urbanizam. Razgovorom će moderirati Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra.

Tribini će prisustvovati i članovi neformalne građanske grupe "2 minuta tišine" koji su juče po drugi put organizovali povorku kako bi se očuvala zelena površina koja se nalazi između Muzeja Vojvodine, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Arhiva Vojvodine.

- U prvoj povorci za parkić bilo je 50 građana, sada ih je već bilo oko stotinak. Ljudi su sve odlučniji da se zaustavi izgradnja javne garaže, što govori i broj potpisa na peticiji - kaže za mojnovisad.com jedan od pokretača "2 minuta tišine" Vladimir Jovanović. - U Novom Sadu su zelene površine svedene na minimum i zauzimaju oko 4 odsto grada. Po nekim EU standardima to bi moralo da bude 20 odsto. 

On je napomenuo da cilj povorke nije samo spasavanje zelene površine, već i kulturnih institucija koje je okružuju. 

- Javna garaža znači i velik broj automobila i izduvnih gasova koji mogu biti veoma štetni za dokumentacju koja se čuva u Arhivu. Takođe, zgrade muzeja su veoma stare, i vibracije od izgradnje mogu uništiti njihove zidove - rekao je Jovanović.

Iako će tema parkića ostati prisutna i na sledećem skupovima, glavni cilj sledeće povorke tišine biće skretanje pažnje na ekologiju Dunava.

- Svi se hvale Dunavom, a niko ništa sem građana ne čini za njega. Mi ćemo peticijom tražiti da se konačno krene izgradnja prečistača otpadnih kanalizacionih voda - kaže Jovanović.

Ovo će biti 20. povorka tišine grupe "2 minuta tišine", koja od marta svake nedelje pokušava da skrene pažnju na bitne probleme koji se tiču svakog građana. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan