BEOGRAD: Radnik muzeja krao dragocenosti iz Titove kolekcije

BEOGRAD: Radnik muzeja krao dragocenosti iz Titove kolekcije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu rasvetlili su tešku krađu iz Muzeja istorije Jugoslavije, koja je izvršena krajem prošle godine i uhapsili I.M. (1979), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio ovo krivično delo.

Kako saopštava MUP, osumnjičeni I. M. je kao radnik obezbeđenja muzeja bio zadužen za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita. Sumnja se da je krađe vršio u više navrata, u toku svojih redovnih smena, tako što je podesne predmete, koje je sam pravio, zavlačio u izložbene vitrine kako bi privukao eksponate, stavljao ih u džep i po završetku smene iznosio iz muzeja. Na ovaj način ukrao je broševe i igle za kravate od plemenitih metala ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz Rimskog perioda i druge lične stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika.

Ove predmete, koji predstavljaju kulturno i istorijsko dobro, osumnjičeni je prodao u više zlatara na području Beograda i tako sebi pribavio više od dva miliona dinara. Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.

Osumnjičeni I. M. je, uz krivičnu prijavu, sproveden nadležnom tužilaštvu.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan