Besplatni pregledi povodom Međunarodnog dana starijih

Besplatni pregledi povodom Međunarodnog dana starijih

Preventivni centar Doma zdravlja "Novi Sad" uz podršku Gradske uprave za zdravstvo realizuje projekat "Кalendar javnog zdravlja: Međunarodni dan starijih osoba".

U Tržnom centru "Merkator" 2. oktobra od 9 do 12 sati naši sugrađani moći će da ustanove visinu šećera iz kapi krvi, prokontrolišu visinu krvnog pritiska i pulsa i izračunaju BMI. Tim iz Službe stomatološke zdravstvene zaštite davaće savete o nezi zuba, usne duplje i proteze kao i savete o značaju zdravih stilova života i fizičkoj aktivnosti prilagođenoj njihovoj dobi.

Trećeg oktobra od 9 do 12 sati u MZ "7 juli" u Udruženju penzionera sprovešće se obeležavanje Međunarodnog dana starih. Stariji Novosađani će moći da obave kontrola šećera iz kapi krvi, merenje visine krvnog pritiska i pulsa, izračunavanje BMI. Takođe, održaće se radionia koju će voditi kineziolog Ivana Кaćanski iz specijalističke službe Doma zdravlja "Novi Sad" sa prikazom vežbi za poboljšanje zdravlja naših starijih sugrađana.

 Međunarodni dan starijih osoba se u svetu, i kod nas, obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba. Nakon ove inicijative, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1991. godine, u skladu sa rezolucijom 46/91, usvojila principe Ujedinjenih nacija koji se odnose na starije osobe. Na Svetskoj skupštini o starenju 2002. godine usvojen je Madridski međunarodni akcioni plan za starenje kako bi se odgovorilo na mogućnosti i izazove starenja stanovništva u 21. veku i promovisao razvoj društva za sve generacije. Tema ovogodišnje je "Poštovanje ljudskih prava starijih osoba kao ispunjenje vizije Univerzalne Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima: kroz generacije" – stoji u saopštenju Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan