Besplatni pregledi u Merkatoru i "Alba" Univerexportu

Besplatni pregledi u Merkatoru i "Alba" Univerexportu

Povodom Nacionalnog dana bez duvana, koji se obeležava 31. januara, pod sloganom "Svaka cigareta smeta", Preventivni centar Doma zdravlja "Novi Sad", organizuje dve javne manifestacije, u okviru kojih će građani moći da provere svoje zdravlje.

U objektu "Alba", Univerexporta, u ponedeljak, 30. januara, od 9 do 13 sati, organizovaće se merenje šećera iz kapi krvi, visine krvnog pritiska i pulsa, merenje telesne težine, izračunavanje BMI,  kontrola CO u izdahu kod pušača, anketa o broju pušača i da li su upoznati sa nepušačkim kafićima, kao  i deljenje zdravstveno- promotivnog materijala.

Druga manifestacija, zakazana je za utorak, 31. januara, u TC "Merkator". Uz iste aktivnosti, od 9 do12 sati, ovoj akciji, pridružiće se i Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja "Novi Sad", čiji tim će građanima davati savete o nezi usne duplje i zuba.

Upotreba duvana i duvanskih proizvoda je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti i povećava rizik obolevanja i od bolesti disajnih puteva i malignih oboljenja. Duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

U Srbiji, zbog korišćenja duvana, godišnje preveremeno umre 15.000 ljudi. Zavisnost od duvana je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (MKB 10).

Najnoviji rezultati istraživanja Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije, pokazuju da je 2020. godine pušilo 36% punoletnih stanovnika Srbije.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dule

  pre 449 dana i 16 sati

  Nikad ova drzava pod ovim rukovodstvom,nece imati snage da izglasa potpunu zabranu pusenja svuda i na svim javnim mestima,kao sto je uglavnom,svuda u svetu...Suvise jak pusacki lobi i nikakav interes za zastitu nepusaca

  Oceni komentar:
  0
  3