Besplatni zdravstveni pregledi 30. januara u objektu Univerexporta "Alba"

Besplatni zdravstveni pregledi 30. januara u objektu Univerexporta "Alba"

Dom zdravlja "Novi Sad" u utorak 30. januara organizovaće besplatne preglede za sve Novosađane i Novosađanke u objektu Univerexporta "Alba" na Futoškom putu.

U periodu od 9 do 11 časova svi koji žele imaće mogućnost da izmere nivo šećera u krvi, visinu krvnog pritiska, a pušači i nivo CO2 u izdisaju.

Akcijom će se obeležiti Evropska nedelja prevencije raka grlića materice pa će stručnjaci iz Savetovališta za mlade i Preventivnog centra "Doma zdravlja" sa ženama razgovarati o značaju redovnog odlaska na preventivne preglede kod izabranog ginekologa.

Karcinom grlića materice je, po učestalosti, četvrti najčešći karcinom kod žena, sa preko pola miliona novoobolelih širom sveta, a po stopi smrtnosti zauzima neslavno 2. mesto. Najčešće se dijagnostikuje kod mladih žena, između 35. i 44. godine.

U našoj zemlji se svake godine registruje 1.300 novoobolelih žena, dok godišnje gotovo njih 500 izgubi život u borbi sa ovom bolešću, navodi se u saopštenju "Doma zdravlja".

Redovnim ginekološkim pregledima mogu se blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti njihov razvoj u karcinom.

Evropska nedelja raka grlića materice ove godine se obeležava od 28. januara do 3. februara.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • milan

  pre 2358 dana i 14 sati

  Za 2 sata svi koji zele. To se zove brzina.
  Mnogo jaka i napredna akcija

  Oceni komentar:
  0
  0