BESPLATNI ZDRAVSTVENI PREGLEDI ZA UMETNIKE: Saradnja Galerije Matice srpske i Opšte bolnice NEW Hospital

BESPLATNI ZDRAVSTVENI PREGLEDI ZA UMETNIKE: Saradnja Galerije Matice srpske i Opšte bolnice NEW Hospital

U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, Galerija Matice srpske proširuje svoja prostranstva i sklapa nova prijateljstva i saradnje sa drugim institucijama. Danas je potpisan novi Ugovor o saradnji između Galerije Matice srpske i Opšte bolnice NEWHospital i na taj način se pokrenula inicijativa da se što većem broju umetnika iz Novog Sada i zaposlenima u sektoru kulture omoguće besplatni sistematski pregledi. Briga o zdravlju naših umetnika i kulturnih radnika je od velikog značaja, jer oni brinu o našem kulturnom nasleđu.

Ovim povodom održana je konferencija za novinare u Galeriji Matice srpske na kojoj su se prisutnima obratili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, msr Darko Despotović, viši konzervator, Nebojša Malenković, direktor Opšte bolnice NEW Hospital i Ivana Jovanović, korporativne komunikacije Opšte bolnice NEW Hospital.

S ponosom možemo da kažemo da smo jedan od najuspešnijih muzeja u Srbiji koji svoju snagu baštini u stručnjacima koji su među najboljima u zemlji. Svesni da uspešan kolektiv čine srećni, ispunjeni i zdravi pojedinci, s velikom zahvalnošću smo prihvatili poziv NEWHospital da zajednički realizujemo akciju: čuvajmo zdravlje onih koji čuvaju našu kulturu. Kao što je briga o kulturnom nasleđu ulaganje u budućnost, tako je i briga o zdravlju naših konzervatora za nas investicija u još uspešnije i kvalitetnije delovanje Galerije Matice srpske – istakla je dr Tijana Palkovljević Bugarski .

Konzervatorsko odeljenje Galerije Matice srpske aktivno radi na zaštiti umetničkog fonda od 1960. godine. Briga o zdravlju umetničkih dela sprovodi se aktivno i danas, a u skladu sa vremenom stalno se usavršava. Kako bi umetnička dela bila 'dobrog zdravlja' potrebno je da i konzervatori – resturatori Galerije budu odgovorni prema svom zdravlju. Preventivni pregledi jesu osnov za dobro zdravlje konzervatora, a i jedan od osnovnih postupaka na zaštiti umetničkog fonda Galerije. Saradnjom sa Opštom bolnicom NEW Hospital unapređujemo naše zdravlje, a mi čuvamo zdravlje umetničkih dela Galerije Matice srpske - rekao je Darko Despotović.

Ispred Opšte bolnice NEW Hospital Malenković je izjavio: „Opšta bolnica NEW Hospital od samog osnivanja, u avgustu prošle godine, osim pružanja vrhunskih zdravstvenih usluga iz svih oblasti medicine, kontinuirano i vrlo aktivno radi na promociji prevencije zdravlja i preventivnih pregleda. Putem društvenih mreža podsećamo i edukujemo građane na obavezne sistematske preglede, svakog meseca obezbeđujemo specijalne popuste za određene usluge, a putem različitih aktivacija podelili smo i mnogo besplatnih pregleda građanima“, kao i da ga raduje uspostavljena saradnja i akcija i da će ovim putem motivisati kolege iz drugih zdravstvenih institucija da slede njihov primer.

Mi smo odabrali Galeriju Matice srpske, kao jednu od najznačajnijih umetničkih muzeja u Srbiji, i tim njenih restauratora, da im omogućimo besplatne kompletne sistematske preglede u našoj bolnici. Drage kolege iz zdravstva, čuvajmo zdravlje onih koji čuvaju našu kulturu! Hajde da zajedno uradimo dobru i plemenitu stvar za ove posvećene ljude, njihovo zdravlje i za našu kulturu. Zajedničkom saradnjom Galerije Matice srpske i Opšte bolnice NEW Hospital želimo da ukažemo na značaj obrazovanja o zdravstvu i da postavimo dobar primer prakse u nadi da će je i druge kolege slediti – izjavila je Ivana Jovanović.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan