Besplatno školovanje: Cene udžbenika i ove godine visoke

Besplatno školovanje: Cene udžbenika i ove godine visoke

Polako se zahuktava sezona prodaje školskih knjiga pa je pravo vreme za roditelje da saznaju koliko će to opteretiti njihov budžet i gde mogu bez mnogo lutanja nabaviti sve što treba njihovim đacima.

Prosečna cena udžbenika je 700 dinara, a kompleti za niže razrede osnovne škole s radnim listovima koštaju 6.000 do 7.000 dinara, dok za više razrede treba izdvojiti od 15.000 do 17.000 dinara.

Ponudu za sve predmete u srednjoj školi zasad ima jedino Zavod za udžbenike u kojem gimnazijalci komplete plaćaju 9.000 do 10.000 dinara, a đaci stručnih škola nešto manje zbog skromnijeg broja knjiga.
- U našim dvema knjižarama, u Sremskoj 7 i u Ulici Matice srpske 21, prodaju se i naši udžbenici i oni ostalih izdavača -  kaže pomoćnica direktora prodaje Zavoda za udžbenike u Novom Sadu Dobrila Jovičić. Prema njenim rečima, da bi izašli kupcima u susret, nudimo plaćanje čekovima građana do šest meseci ili putem administrativne zabrane na tri meseca.

Građani se mogu učlaniti u Klub čitalaca i dobiti 10 odsto popusta. Sve što poruče putem imejla, stići će im na kućnu adresu, a troškove isporuke pokriće, kao i dosad, Zavod.

Naša sagovornica tvrdi da njima, kao državnom izdavaču koji ove godine slavi 60 godina postojanja, prioritetni cilj nije da zarade već da deca savladaju bar osnovni korpus znanja da bi kasnije, u srednjoj školi, mogla to nadograditi.

"Ono što nemaju svi izdavači, a mi nudimo godinama, jesu udžbenici za decu lako ometenu u razvoju i decu s posebnim potrebama, kao i školske knjige na jezicima svih nacionalnih manjina. Cene su jednake kao izdanja na srpskom. U pripremi je i nešto novo – udžbenici na hrvatskom i bunjevačkom, potrebni najviše Subotici, u kojoj postoji pet škola s nastavom na hrvatskom. Gde god možemo, izlazimo u susret. Za decu koja imaju poteškoća sa čitanjem nastavnici mogu zatražiti pojedinačno uvećan udžbenik. Trenutno teku pripreme knjiga za decu u inkluziji", kazala je Dobrila Jovičić.

Ostatak vesti možete pročitati OVDE.

Savet svakog knjižara je da roditelji i đaci dođu sa spiskom na kojem su jasno navedeni autori knjiga i izdavači.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan