Bez dogovora frilensera i Vlade Srbije, pregovori se nastavljaju

Bez dogovora frilensera i Vlade Srbije, pregovori se nastavljaju

Na sastanku predstavnika Udruženja radnika na internetu i premijerke Ane Brnabić, koji je danas održan u Vladi Srbije, dogovoreno je da se razgovori oko plaćanja poreskih obaveza nastave.

Kako javlja Nova.rs, sledeći pregovori bi trebalo da budu za nekoliko dana, a odnosiće se na definisanje različitih kategorija frilensera i načina na koji bi trebalo da im se obračuna ili otplati dug.

Nakon toga bi usledili pregovori o daljem oporezivanju – rekao je novinarima nakon sastanka predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

On je dodao da je ovo bio samo sastanak upoznavanja na kojem su frilenseri izneli svoje zahteve.

Pogačar je ocenio da su pregovori bili vođeni pod tenzijom i da su njega lično ispitivali na koji način je zaposlen i kako ostvaruje svoje prihode.

Sastanku, koji je održan u Vladi Srbije, pored Ane Brnabić, prisustvovali su i ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Frilenseri su pre sastanka rekli da očekuju da se na početku pregovora postigne dogovor o tome da se prekinu svi postupci koje Poreska uprava vodi za naplatu njihovih dugovanja.

Takođe, da se obustave svi postupci po kojima je počeka naplata, odnosno da se ljudima koji su ušli u reprogram vrati novac. To bi trebalo da bude uredba koju bi potpisao ministar finansija. To mora odmah da se potpiše i ukoliko se to ne uradi, mi istog trenutka izlazimo sa pregovora. To je prvi uslov da bi počeli da razgovaramo o bilo čemu – najavio je Pogačar pre ulaska u Vladu Srbije, a prenosi Nova.rs.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu, posle gotovo tromesečne borbe, seli su za pregovarački sto sa predstavnicima države da rasprave probleme u vezi sa svojim statusom i enormnim neneplativim dugovanjima. Pojedinim frilenserima je stiglo da na ime poreza i doprinosa u poslednjih pet godina moraju da plate i do 80 odsto od onoga što su prihodovali u tom periodu.

Tražeći svoja prava frilenseri su više puta pisali nadležnim institucijama, a u subotu su organizovali i protest da skrenu pažnju na svoje probleme.

Frilenseri nisu samo programeri i oni koji mesečno zarađuju velike sume novca. Među njima ima i nastavnika stranih jezika koji mesečno prihoduju od 300 do 500 dolara, što je čak i manje od prosečne srpske plate, piše Nova.rs.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan