Bez javnosti na suđenju Goranu Davidoviću

Bez javnosti na suđenju Goranu Davidoviću

U Višem sudu u Novom Sadu danas bi trebalo da bude održano pripremno ročište u procesu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića zbog optužbi da je sa svojom grupom 2007. napao učesnike antifašticke šetnje.

Pripremno ročište biće održano bez prisustva javnosti, ali i bez Gorana Davidovića pošto je rešenjem Vanraspravnog veća ovom okrivljenom određeno suđenje u odsustvu.

Suđenje u odsustvu znači da je za redovno održavanje suđenja, presuđenje i okončanje postupka, dovoljno da na ročište uredno pristupi branilac okrivljenog, a nije potrebno da pristupi i sam okrivljeni, lično.

Davidoviću je ranije dodeljen branilac po službenoj dužnosti koji će pred sudom zastupati njegove interese, pošto se njegov angažovani branilac nije odazivao pozivima suda.

Osim Davidovića, za taj incident sudiće se i Nedeljku Pešiću za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak suđenja kojem će javnost moći da prisustvuje.

Više tužilaštvo u Novom Sadu u oktobru 2015. je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja sedmorice pripadnika Nacionalnog stroja koji su 2008. godine bili optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje izvršeno prema učesnicima antifašisticke šetnje.

Tužilaštvo je u obrazloženju navelo da su pripadnici Nacionalnog stroja 2007. već kažnjeni prekršajno zbog istog događaja, pa je doneta odluka da se primeni načelo "Ne bis in idem" (da se ne sudi dva puta za isto delo).

Dolf Pospiš i Predrag Milovanović su ranije sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice povodom pomenutog incidenta.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske uprkos policijskoj zabrani i i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

U okršaju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Davidović je ranije pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan