BIA uključena u istragu hakerskog napada na Republički geodetski zavod

BIA uključena u istragu hakerskog napada na Republički geodetski zavod

U Srbiji je od utorka stao promet nekretnina. Nijedan posao u vezi sa nepokretnostima koji zahteva uvid u katastar ne može da se uradi - od kupoprodaje kuća i stanova do ostavinskih rasprava i izdavanja građevinskih dozvola. Razlog je hakerski napad na IT infrastrukturu Republičkog geodetskog zavoda, zbog čega je ova institucija preventivno zaključala ceo informacioni sistem. U Geozavodu kažu da na ovom problemu intezivno radi i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, ali i BIA.

Ukoliko ste na sajtu katastra ove nedelje pokušali da pristupite podacima o nepokretnosti, to niste mogli da učinite. Veb sajt je privremeno zaključan, a razlog je hakerski napad. A u katastru se ne nalaze samo podaci o parcelama, zgradama, kućama, stanovima ili garažama..

– U katastru se nalaze i podaci o vlasništvu. To je razlog što su na katastar u svom svakodnevnom radu usmereni i notari i advokati. Iz tog razloga veliki broj notara ovih dana ne može da radi overu kupoprodajnih ugovora, jer se u katastru upisuje promena vlasništva – navodi urednica ekonomije na portalu N1 Daniela Ilić Krasić.

Sve je stalo. Ne može da se izda građevinska dozvola, list o nepokretnosti, potpiše ugovor o doživotnom izdržavanju ili da se obavi ostavinska rasprava. Više od 170 katastarskih službi širom Srbije ne mogu da pruže nijednu uslugu ni na svojim šalterima.

– To je takođe problem i za bankarski sistem, koji radi na izdavanju hipoteka, odnosno izdavanju hipotekarnih kredita i oni nemaju pristup našim podacima. Republički geodetski zavod poseduje i arhive u papirnom obliku, gde postoji sva dokumentacija – kaže Maja Radović iz RGZ-a.

Advokat Rodoljub Šabić smatra da je neprihvatljiva i štetna situacija u kojoj građani i institucije danima ne mogu da koriste usluge Geozavoda, ali i da je zbunjujuće objašnjenje RGZ-a da je zbog navodnih intenzivnih hakerskih napada informacioni sistem preventivno zaključan.

Po Zakonu o informacionoj bezbednosti, IT sistem katastra spada u komunikacione sisteme od posebnog značaja i to podrazumeva posebne mere zaštite kako bi se onemogućili ovakvi napadi.

Po svemu sudeći do ponedeljka usluge katastra neće biti omogućene.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan