Biciklistička staza Novi Sad – Begeč uskoro u funkciji, Đurić i Mirović najavili nove projekte

Biciklistička staza Novi Sad – Begeč uskoro u funkciji, Đurić i Mirović najavili nove projekte

U toku su završni radovi treće faze na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – Begeč, jednom od tri biciklistička koridora koji prolaze kroz Srbiju – Koridoru "Euro velo 6″, koji ide od Atlantika do Crnog mora.

Kako se navodi u saopštenju PR službe Grada, trećom fazom obuhvaćeno je uređenje 10,5 kilometara duge biciklističke staze, odnosno izgradnja nove staze, od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu ka Futogu, u dužini od 6,7 kilometara i obeležavanje horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije na već postojećoj biciklističkoj stazi dužine 3,8 kilometara, do Dunavske ulice u Futogu. Reč je o investiciji od 170 miliona dinara koju Grad Novi Sad realizuje, uz sufinansiranje Uprave za Kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodine, u iznosu od 85 miliona dinara.

Radove na delu staze od Veternika prema Futogu obišao je danas gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem. Gradonačelnik je, tom prilikom, istakao da Grad kontinuirano ulaže sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu prostire u dužini od preko 100 kilometara.

U želji da motivišemo Novosađane da u što većem broju koriste bicikl kao prevozno sredstvo, od 2012. godine, do danas, izdvojili smo skoro milijardu dinara, za izgradnju, odnosno održavanje 68 kilometara biciklističkih staza. Pored ovih radova, koji bi trebalo da budu završeni u prvoj nedelji juna, počinjemo i sa radovima na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – most na Kanalu DTD ka Irmovu, dužine 9,2 kilometra. Takođe, uskoro počinju i radovi na uređenju bicilističkih staza duž Futoškog puta, sa obe strane, na deonici od Ulice Antona Čehova do Bulevara Oslobođenja, u vrednosti od 18 miliona dinara. U okviru izgradnje biciklističke infrastrukture ubuduće ćemo značajna sredstva izdvajati i u proširenje parking mesta za bicikle – izjavio je Đurić i dodao:

Nastavljamo sa subvencionisanjem kupovine bicikala. U prethodne dve godine, za te potrebe iz budžeta Grada izdvojeno je 38 miliona dinara, a u ovoj godini 20 miliona dinara, a pojedinačne subvencije povećane su sa 10 na 12 hiljada dinara.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izrazio zadovoljstvo zbog završetka radova na stazi zahvaljujući kojoj će pešaci i biciklisti na toj deonici biti bezbedniji. On je najavio izgradnju biciklističke staze od Petrovaradina do Beočina sa rekonstrukcijom četiri stanične zgrade, koje će biti pretvorene u restorane i objekte za rentiranje bicikala.

– U saradnji sa Gradom realizujemo značajne investicije. U toku su i završni radovi na kružnom toku na Limanu 2, a u pripremamo se i za izgradnju sportske sale u dvorištu Gimnazije "Laza Kostić". Počećemo tokom godine izgradnju novog školskog objekta sopstvenim sredstvima u dvorištu OŠ "Miloš Crnjanski" – istakao je Mirović i objasnio da je Pokrajinska vlada, od 2016. godine, izdvojila preko pet milijardi dinara za investicije koje su realizovane na teritoriji Novog Sada.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan