BIRODI: Vučić nema ovlašćenja da predlaže predsednika Skupštine Srbije

BIRODI: Vučić nema ovlašćenja da predlaže predsednika Skupštine Srbije

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ukazao je da Predsednik Srbije nema ovlešćenja da predlaže predsednika Skupštine Srbije.

Kako su saopštili, takav način predlaganja kadrovskih rešenja nosi rizik po očuvanje podele vlasti i urušava integritet i predsednika skupštine i tog najvišeg zakonodavnog tela.

BIRODI se osvrnuo na to da je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić, predložio Vladimira Orlića za kandidata za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije (NSRS), ne navodeći kao predsednik na osnovu čega je to učinio.

Polazeći od člana jedan Ustava Republike Srbije u kojem piše da je Srbija zasnovana na vladavini prava i člana pet da političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, postavlja se pitanje na osnovu kojeg normativnog akta (statuta stranke, zakona ili ustava) je predsednik Repubike i partije predložio kandidata za predsednika skupštine. Statut SNS-a u članu 45 daje mogućnost predsedniku stranke da formira kriterijume i na osnovu njih predlaže kandidate za odbornike i narodne poslanike, dok Zakon o predsedniku Republike i Ustav Republike u odgovarajućim članovima ne daju pravo predsedniku na predlaganje predsednika NSRS ‒ stoji u saopštenju.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Činjenica

    pre 606 dana i 13 sati

    Ma ima on sva prava, njegova zemlja - lično.
    Eto, ako hoće da izađe na TV i ozbiljno nekog zamoli da nešto ne radi - sve televizije i sve košuljice padaju ničice pred Njim. On je Bog u Srbiji - svi kompjuteri će to da potvrde.
    A sad će da nam dovede u spetembru i one tople čike iz Evrope, beše valjda prognoz a na oko 160.000 koji će nas još unaprediti u očima zapada i doneti nam i one neke majmunske stvari.
    On sve rešava govorom na televizijama. Supermen.

    Oceni komentar:
    1
    4