Blizu 100.000 preduzetnika dobilo poreska rešenja preko aplikacije ePorezi

Blizu 100.000 preduzetnika dobilo poreska rešenja preko aplikacije ePorezi

Rešenja o poreskim obavezama i doprinosima za 2020. godinu dobilo je skoro 100.000 preduzetnika paušalaca i dostavljena su im u poresko sanduče preko aplikacije ePorezi, a elektronska poreska rešenja preuzelo je do sada njih oko 24.000.

Rok za izmirenje obaveze za januar ističe 15. februara. Preduzetnici koji nisu preuzeli rešenja trebalo bi da instaliraju aplikaciju sa sajta Poreske uprave i pribave kvalifikovani elektronski sertifikat, a rešenje u ime preduzetnika može da preuzme knjigovođa ili druga osoba sa sertifikatom, piše "Danas".

Predsednik Nadzornog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladislav Cvetković rekao je da je reformom paušalnog oporezivanja rešena jedana od važnih preporuka NALED-a iz Sive knjige još iz 2015. godine kada je to istaknuto kao prioritet.

Oporezivanje paušalaca je zatvoren sistem elektronske uprave jer preduzetnik može da registruje firmu, započne poslovanje, dobije poresko rešenje, plati poreze i doprinose, a da ne kroči u filijalu Poreske uprave. Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun poreza i doprinosa, pa preduzetnici mogu uz pomoć kalkulatora da ga izračunaju za tekuću godinu i približno za naredne tri godine. Preduzetnici koji zapošljavaju dodatne radnike neće imati veći porez, a nova pogodnost je i to što je ograničen rast poreske osnovice na najviše deset odsto godišnje do 2023. godine −  rekao je Cvetković.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vera Ravlic

  pre 1559 dana i 5 sati

  Molim vas da nas obavestite o broju ziro racuna na koji mozemo uplatiti porez na imovinu

  Oceni komentar:
  0
  0