Bogatstvo za beli luk na novosadskim pijacama

Bogatstvo za beli luk na novosadskim pijacama

Cena domaćeg belog luka ove sezone na novosadskim pijacama, po mišljenju kupaca, ali i prodavaca svakako nije povoljna.

Kišna godina je učinila da se prinos prepolovi i tako stvori veliku potražnju, što je i odgovor na pitanje zbog čega je cena ovog narodnog leka toliko visoka. 

Prodavci belog luka na Limanskoj pijaci saglasni su da je razlog njegove visoke cene, to što ga nema u dovoljnim količinama. Uprkos ceni od 600 do 800 dinara po kilogramu, oni tvrde da se beli luk prodaje dobro.

- Kupuju, kupuju ljudi, moraju kupiti. To ti je kao i lek. Ova je glavica belog luka zdravija od leka koji plate 400 - 500 dinara. Onda mu se više isplati kupiti beli luk - kaže Rada Denić, prodavačica.

Faktori koji su uticali na ovako visoku cenu belog luka su skup prevoz iz različitih krajeva Srbije i plaćanje dobavljača.

Kupci naglašavaju da im je beli luk skup, ali da je nezamenjiv u borbi protiv virusa. Takođe ističu da je olakšavajuća okolnost to što mogu da ga kupe na komad, po ceni od 20 do 50 dinara.

Na pijaci se često mogu čuti komentari da je kilogram belog luka skuplji od kilograma svinjskog buta, međutim kupci i dalje radije kupuju domaći luk, a ne uvozni, kineski.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan