Bolovanje zbog kovida, 65 ili 100 odsto plate?

Bolovanje zbog kovida, 65 ili 100 odsto plate?

Sve je više zaposlenih na bolovanju zbog kovida i sve je više onih koji se pitaju kako firma plaća bolovanje zbog ove bolesti ili boravak u kući zbog izolacije.

Prema zakonu, obaveza je da se isplaćuje 65 odsto, a preporuka vlade je da bude 100 odsto. Šta se više poštuje – preporuka ili zakon?

Zakon o radu nije se menjao i ne pravi razliku između bolovanja zbog kovida ili zbog neke druge bolesti. To znači da su poslodavci u obavezi da isplate 65 odsto zarade. Međutim, vlada je još u aprilu prošle godine preporučila da se isplaćuje cela zarada, prenosi B92.

Ovaj zaključak ne može direktno da se primeni, već poslodavac mora ili kolektivni ugovor u saradnji sa sindikatima da donese ili pravilinik o radu, uglavnom neki opšti akt, ukoliko nema tih opštih akata može ugovorima o radu kod svih zaposlenih da predvidi iznos do 100 odsto plaćenog bolovanja za tih 30 dana − rekla je Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije.

Preporuka je i dalje na snazi, ali ne predstavlja obavezu za poslodavca.

Činjenica da postoji preporuka Vlade da se isplaćuje 100 odsto nadoknada zarade. Međutim, to je samo preporuka i zato što zakon nije izmenjen poslodavci nemaju obavezu da isplaćuju veći iznos od toga. Sa druge strane, postoje poslodavci koji su i pre kovida isplaćivali veći iznos naknade zarade kada se radi o oboljenjima koja nisu profesionalna te stoga ti poslodavci i dalje to čine, ali to je prosto u diskreciji poslodavca − navodi Ksenija Ivetić Marlović, advokatica za radno pravo.

Nedavno skraćen period izolacije za obolele i one koji su s njima u kontaktu doveo je do novih nedoumica.

Bolovanje određuje lekar i on će odrediti, prema stanju svakog pacijenta, koliko taj pacijent treba da bude na bolovanju – neko manje, neko duže, zavisi kakvo je stanje tako da će opet bolovanje biti kako odredi lekar i u skladu sa tim će se isplaćivati naknada zarade u smislu dužine trajanje bolovanja − dodaje Ivetić Marlović.

Već dve godine privreda se bori sa kovidom. Teško je naći zamenu za bolesne radnike, opada produktivnost, neki se poslovi otkazuju.

Teško je uspostaviti te procese i uz najbolju moguću organizaciju, najbolji mogući menadžment i ideju, problem je veliki. Poslodavac svaki ulaže u svoje zaposlene, ako je on oformio neki svoj tim on želi zaposlene da zadrži, da motiviše i velika većina bi isplatila 100 odsto, ali teško je u današnjem momentu zaraditi da bi mogao i te neke ekstra troškove da pokriješ − naglašava Budimčevićeva.

Brojevi zaraženih od kovida rastu iz dana u dan, ali ne postoji precizan podatak o tome koliko je osoba na bolovanju. Inače, naknadu za sprečenost za rad do 30 dana isplaćuje poslodavac, a za duži period Fond za zdravstveno osiguranje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 759 dana i 20 sati

  Bolovanje 0% isto kao i godišnji koji nakon 2.5 godine dobih celih 10 dana. Neplaćeno.
  A radim 6 dana sedmično.

  Oceni komentar:
  0
  2