BOSILJAK: Koristan za visok pritisak i srce, a može da spreči i nastanak nekoliko tipova raka

BOSILJAK: Koristan za visok pritisak i srce, a može da spreči i nastanak nekoliko tipova raka

Bosiljak nije samo dodatak jelima zbog svog izuzetnog ukusa, već je i predmet brojnih istraživanja koja su potvrdila njegova izuzetna lekovita svojstva. Ova biljka poseduje snažna antiseptička i antibakterijska dejstva.

Tradicionalno, bosiljak se koristi za lečenje probavnih tegoba kao što su grčevi, nadimanje, troma creva i slab apetit, a takođe smiruje nerve, poboljšava san i raspoloženje. Pomaže i kod urinarnih tegoba, plućnih bolesti, dobar je za jetru, protiv gihta i zmijskih ugriza. U narodnoj medicini koristi se kao čaj, sok, tinktura i samleven u prah.

Istraživanja su potvrdila njegovo antibakterijsko i antiseptičko dejstvo, pa u sezoni infekcija treba reći da se sok od svežih listova bosiljka koristi za lečenje upale uha, dok su listovi svežeg bosiljka stavljeni u nos lek protiv lišajeva.

Mlevene semenke bosiljka koriste se kod upale mokraćne bešike – količinu praha uzmite na vrh noža i popijte sa decilitrom mlake vode. Ovo se radi dva do tri puta dnevno.

Zdravstvene prednosti pruža bosiljak kao začin, kao lekovita biljka i kao etarsko ulje. Sadrži magnezijum, kalcijum, vitamin K i vitamine grupe B i širok spektar antioksidanata: antocijanin i beta-karoten, eugenol (slatki ili italijanski bosiljak) ili limonen (bosiljak od limuna). Antioksidansi su ključni za eliminaciju slobodnih radikala iz tela. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji nastaju u procesu metabolizma i drugim procesima. Ako se prekomerno akumuliraju, mogu izazvati oksidativni stres i dovesti do raznih bolesti; rak, bolesti srca, reumatoidni artritis, dijabetes… Telo proizvodi antioksidante, ali nedovoljno, pa mora da ih apsorbuje iz ishrane.

Zahvaljujući svom sastavu, bosiljak ima snažna antioksidativna svojstva koja sprečavaju prerano starenje ćelija, uključujući ćelije kože. Beta–karoten je prekursor vitamina A, koji štiti srce i krvne sudove, a eugenol može da blokira kalcijumove kanale u telu i tako privremeno snizi krvni pritisak, pokazuju istraživanja. Tu je i magnezijum, koji podstiče opuštanje mišića i krvnih sudova, jača srčani mišić i poboljšava cirkulaciju. Istraživan je efekat bosiljka, u ovom slučaju tulsi, protiv raka.

Zaključak je da njegove fitokemikalije mogu pomoći u sprečavanju razvoja nekih tipova karcinoma kože, jetre, usne duplje i pluća, verovatno zato što povećana antioksidativna aktivnost menja ekspresiju gena, usporava deobu ćelija raka i podstiče njihovu smrt.

U 2017. godini proučavana su antiinflamatorna svojstva preparata esencijalnog ulja slatkog bosiljka – pokazalo se da oni mogu pomoći u lečenju različitih bolesti koje uključuju upale (tumori, dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis).

Kašika bosiljka sadrži 10,8 mcg vitamina K (oko 12 odsto dnevnih potreba), važnog za zgrušavanje krvi. Njegov visok nivo može da ometa delovanje antikoagulansa, pa svako ko uzima takvu terapiju treba da se konsultuje sa lekarom ako želi da poveća unos bosiljka, prenosi Danas.rs.

 
Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan