Brnabić: Pregovaramo sa kineskim partnerima o nabavci  pet novih kompozicija brzih vozova

Brnabić: Pregovaramo sa kineskim partnerima o nabavci pet novih kompozicija brzih vozova

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je vozom "Soko" doputovala iz stanice Beograd centar u Prokopu za Novi Sad, gde se obeležava prva godišnjica puštanja u saobraćaj brze pruge Beograd - Novi Sad. Ona je izjavila da Srbija trenutno pregovara sa kineskim partnerima o nabavci do pet novih kompozicija brzih vozova.

Premijerka je za Tanjug rekla da su sredstva za garancije za ovu svrhu već predviđena u budžetu za 2023. godinu i da se radi na dodatnom usaglašavanju standarda, jer Srbija mora da poštuje evropske standarde.

Očekujem da dobijemo još najmanje dodatnih pet kompozicija a razgovaramo i sa drugim partnerima tako da očekujem da ćemo imati nove vozove – rekla je Brnabić.

Sa premijerkom su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, kineska ambasadorka Čen Bo, predstavnicima Železnice Srbije i kineske kompanije China railway international co.

Prva godišnjica brze pruge obeležava se na peronu Glavne železničke stanice u Novom Sadu.

Događaju priustvuju i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Brzom prugom od Beograda do Novog Sada, vozom "Soko", zajedno su se 19. marta 2022. provozali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban i tako je otvorili za saobraćaj.

Izgradnja brze pruge Beograd - Novi Sad u dužini od 75 kilometara, za brzinu od 200 km na čas, počela je krajem 2017. godine, a koštala je oko 935 miliona dolara.

Redovan putnički saobraćaj na brzoj pruzi počeo je narednog dana.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan