BROD TEATAR: Ploveći kulturni centar Novog Sada

BROD TEATAR: Ploveći kulturni centar Novog Sada

Kulturni centar, “Brod Teatar”, usidren je na obali Dunava, na Beogradskom keju (pored mosta Duga) od jula do avgusta i nudi različite sadržaje na reci.

Osnovna ideja programa je da se kroz koncept  “otvorenih vrata” razvija saradnja kulturnih aktera i umetnika sa jedne strane, a sa druge strane da se ponudi kvalitetan, raznovrstan i dostupan kulturni program publici.

Kao i prošle i ove godine Brod je usidren na 1255. kilometru Dunava i svakog dana od 18 sati, osim nedeljom, nudi bogat kulturni program.

Ovaj nesvakidašnji način da se dođe u dodir sa kulturom već je privukao pažnju Novosađana, a publika ima priliku da uživa u gledanju filmova, radionicama za mlade, decu, pozorišnim predstavama, koncertima i drugim sadržajima.

Za one koji vole da se dobro opuste tu je i bar zona, a ulaz na događaje je besplatan.

Po rečima Nemanje Vukovića iz novosadskog Studentskog kulturnog centra program je koncipiran tako da može biti interesantan i onima koji ne planiraju da napuste grad tokom godišnjih odmora, ali i turistima koji borave u Novom Sadu.

 

 

- Brod teatar je nastao sa idejom da plovi po rekama Vojvodine i Evrope, kako bi se približili kulturni sadržaji i umetnici Novog Sada. To se jednim delom i ostvarilo. Sada je usidren i nudi razne vrste programa tokom leta. To se pokazalo kao dobro, jer Novi Sad nekako utihne posle Exita. Ne idu svi na more i ima nas koji želimo nešto da vidimo i čujemo u gradu, a ovaj koncept se pokazao kao veoma dobar – rekao je Vuković.

Studentski kulturni centar kako kaže naš sagovornik ne radi sam, već uz pomoć dugogodišnjih partnera, poput Američkog kutka, Francuskog instituta

- Radnim danima program počinje od 18 sati i rezervisan je za najmlađe, a njima su dostupne radionice koje Studentski kulturni centar realizuje sa Raspustilištem”.

 

 

Od 21 sat do ponoći, posetioce očekuju koncerti, pozorišne predstave i filmske projekcije kao najposećeniji sadržaj na Brod teatru – rekao je Nemanja.

Nedeljom pokraj Dunava iako nema programa Brod je otvoren za posetioce koji mogu uživati u prelepom pogledu ka Petrovaradinskoj tvrđavi…

 

Šta nas zanimljivo očekuje ovog avgusta

Naš sagovornik kaže da ove sezone ne bi trebalo propustiti pozorišnu predstavu “Bog masakra” koja je na repertoaru 13. avgusta od 21 sat. Reč je o komediji situacije. Dva para se kao roditelji susreću da bi porazgovarali o suštinski bezazlenom incidentu koji se dogodio među njihovom decom, da bi, kako razgovor odmiče, njihov odnos postajao sve dubiozniji, do potpunog vraćanja na početak i tuču, koja se sada pojavljuje na vidiku među njima...

Nakon toga u petak 17. avgusta, u 21 sat planirana je koncertna promocija novog albuma grupe “Deep Steady”, a u izdanju SKCNS. Reč je o novosadskoj instrumentalnoj grupi sačinjenoj od muzičara koji su svirali, ili sviraju u: Lost Propelleros, Ringišpil, Rab L Khali, Proleće, Killo Killo, Drum 'n Zez...
- Bend svira svoju verziju ska muzike začinjenu rege, džez, kalipso i srodnim stilovima - kaže Nemanja.

 

 

Dan kasnije 18. avgusta u 20 sati planiran je koncert “Kreativni M kutak”. Tada će posetioci uživati u zvuku čak 12 gitara u pratnji čitavog benda.

Vuković napominje da posetioci ne bi trebalo da propuste ni koncert grupe “VIS Limunada”, koji je na program 24. avgusta.

Vokalno instrumentalni sastav (VIS) Limunada je ansambl koji stvara i izvodi muziku inspirisanu popularnom kulturom pedesetih i šezdesetih godina XX veka, interperetacije šlagera, festivalskih numera, ranih rok i bit hitova, kao i sopstvene autorske numere. Svojim nastupima donosi atmosferu evropskih festivala i rivijera, koji su ovekovečeni filmovima poput Felinijevog La Dolce Vita (1960) i domaćeg Ljubav i moda (1961).

 

 

Pred kraj programa Brod teatra, jedan deo Festivala uličnih svirača odvijaće se i na ovoj destinaciji, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena.

Rekonstrukcija Brod teatra. Nakon ove sezone brod će, kako je Vuković napomenuo, biti rekonstruisan. - Sledeće godine očekujemo drugačiji izgled broda, ali i koncept programa – najavio je Nemanja za naš portal.

 

Autor teksta: Slađana Aničić

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan