Čanak: DS bila jedan od glavnih grobara Vojvodine

Čanak: DS bila jedan od glavnih grobara Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak odbacio je kritike na račun te stranke zbog koalicije na lokalnom nivou s Srpskom naprednom strankom (SNS) i upitao kako je moguće da je LSV toliko kriva, a nije kriva Demokratska stranka (DS) koja je, dok je bila na vlasti, "napravila SNS i potpisala Deklaraciju o pomirenju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS)".

– Mi smo bili ti koji su tražili da se zabrane SPS, Srpska radikalna stranka i ostali koji nisu bili partije već zločinačke organizacije. Ko je bio protiv toga? DS i ostali. A mi smo danas nekakvi izdajnici, a nije izdajnik DS koji je napravio SNS i nisu izdajnici oni koji su na SNS-u profitirali – rekao je Čanak na kongresu LSV u Novom Sadu.

Dodao je da LSV nikada nije imala iskrenog političkog saveznika u Beogradu.

– Naši najveći neprijatelji bili su oni koji su nas lagali da će uraditi nešto za Vojvodinu. Tu pre svega mislim na DS, koja je bila jedan od glavnih grobara Vojvodine – kazao je Čanak.

Ocenio je da je Skupština Vojvodine dovedena do toga da je već treći mandat zaredom njen predsednik Ištvan Pastor, koga je optužio da je uradio da Vojvodina bude "srpsko-mađarsko pitanje, i koji u dogovoru sa nacionalističkim Beogradom potpuno poništava građanski karakter Vojvodine".

Napravili su srpsko-mađarsku nagodbu, to jest SVM-SNS nagodbu. Zato se toliko insistira na formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu? Jer to otvara vrata stvaranju mađarskih opština na teritoriji Vojvodine i vodi ka ukidanju Vojvodine kao političke zajednice – ocenio je Čanak.

On je upitao zašto se država zove "Republika Srbija, a ne Republika Srbija i Vojvodina" i podsetio da je LSV nastala kao vojvođanska stranka u Jugoslaviji, a ne kao regionalna stranka u Srbiji.

Ili možda Vojvodinu treba svesti na anonimnu severnu srpsku pokrajinu, jer skupština Vojvodine ne odlučuje ni o čemu – kazao je Čanak.

Dodao je da se "gnuša" toga na šta danas liči Skupština Srbije i rekao da je za to kriv "nakaradni" izborni sistem.

Naveo je da se vlast u Srbiji "umiljava" režimu u Moskvi i ocenio da je "Kremlj Treći Rajh za 21. vek".

Ocenio je da će Rusija izgubiti rat u Ukrajini, jer ona "nije druga vojna sila na planeti, već druga vojna sila u Ukrajini".

Prema njegovim rečima, ove godine je „iz vojvođanske zemlje izvučeno više novca od nafte, nego što je Gasprom platio NIS“.

On je rekao da je "jednostranački nacionalsocijalizam" režima Slobodana Miloševića razorio Jugoslaviju, ravnopravnost svih naroda i narodnosti, bratstvo i jedinstvo.

Čankov govor bio je njegov poslednji govor na mestu predsednika LSV-a, a 380 delegata ispratilo ga je burnim i dugačkim aplauzom.

Ostaću član, neću se kandidovati. Kao vojnik partije ću prihvatiti svaki zadatak koji stranka pred mene stavi – poručio je Čanak.

Na današnjem Kongresu biće izabran novi predsednik stranke, jer se Čanak, koji je LSV vodio od njenog osnivanja 1990. godine, nije kandidovao.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
3
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 515 dana i 9 sati

  Super kad ti nisi Ljigo! :)))

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Čemu više on?

  pre 515 dana i 2 sata

  Čanak je fantastičan glagoljivi klovn, pa ga mediji vole.
  Iako mu je narod već presudio, on nekako uvek uspe da izbori medijski prostor i ponekog nervira i dalje.
  U suštini, ni po čemu više ne bi trebalo da dobija medijski prostor.
  Treba da ode u zasluženi zaborav.

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Iznogud

  pre 513 dana i 23 sata

  Isto je toliko kriva i Liga ali to sada tebi nije bitno. Pun si kao brod ..

  Oceni komentar:
  0
  1