ČARDE NA DUNAVU: Evo gde možete da uživate, a da nije preterano daleko od Novog Sada

ČARDE NA DUNAVU: Evo gde možete da uživate, a da nije preterano daleko od Novog Sada

Novosađani su poznati hedonisti, jer odlično znaju kako se uživa u dobroj hrani, piću i muzici. Zato i ne treba da čudi što svoje slobodno vreme vole da provode na čardama pokraj Dunava. Čarde su se uglavnom gradile na raskrsnicama puteva, mestima gde su skele prevozile ljude i stoku na drugu obalu Dunava, kao i na mestima gde su rado pristajale barke, uključujući i tegljače i dereglije na njihovom uzvodnom putu ka Pešti i Beču. Danas su one namenjene ljubiteljima ukusne hrane, a posebno sugrađanima koji uživaju u ribljoj čorbi i ostalim specijalitetima od ribe.

"Čarda pod ladom platana"

Ova čarda se nalazi u Sremskim Karlovcima na samoj obali Dunava, pa se osim automobilom ili autobusom do nje može stići i čamcem. Objekat je namenjen i deci, jer se u okviru njega nalazi i dečje igralište. Poznati su i po tome što se baš na ovom mestu organizuju takmičenja u kuvanju riblje čorbe "Zlatni kotlić". U ponudi imaju razne specijalitete od šarana, soma, smuđa, kečige, tolstolobika, kao i riblju čorbu, čuveni riblji paprikaš bez kostiju od dunavskog soma. Pored ribljih specijaliteta ovde se pripremaju i mesni specijaliteti. Veliki je izbor i kvalitetnog vina. Riblja čorba je 450,  a riblji paprikaš bez kostiju  950 dinara. Kilogram prženog šarana staje 1.800 dinara, prženi smuđ je 2.800 dinara, som 2.400, dok tolstolobik staje 1.200 dinara. Jela sa roštilja su od 350 do 650 dinara, dok krompir salata košta 180 dinara.


"Čarda Sidro"

Nalazi se ispod mosta kod Beške, tako da se iz restorana prostire pogled i na Dunav i na most. Enterijer je napravljen u pravom alaskom stilu. Drveni stolovi i stolice i ribarske mreže su oko vas, pa ne čudi što je ovde akcenat stavljen upravo na riblje specijalitete po čemu su se davnih dana i proslavili, mada na meniju imaju i ostale vrste jela. Riblja čorba staje 420 dinara, a riblji paprikaš 990 dinara. Za pola kilograma štuke treba izdvojiti 790 dinara, za porciju šarana od 400 grama 890 dinara, dok porcija mešane rečne ribe staje 1.090. dinara.


"Pekina čarda"

Ukoliko imate sopstveni prevoz, mada se do Starog Slankamena može stići i autobusom, možete da posetite autentičnu čardu koja se do nedavno zvala "Čarda Kod Mike Alasa", ali pošto na mlađima svet ostaje nju je preuzeo Mikin sin. Kvalitet usluge ostao je isti, ako ne i postao bolji. U ponudi imaju specijalitete od tek ulovljene sveže rečne ribe, kao i domaće vino i rakiju poznatih slankamenskih vinara. "Zlatni kotlić" u Starom Slankamenu je gastronomska manifestacija za sve ljubitelje ribe i ribljih specijaliteta. U pripremanju  takmiče se brojne ekipe. Od 2008. godine ova manifestacija se održava dva puta godišnje i to prve nedelje juna i pretposlednje nedelje avgusta, u Staroj marini, u čardi kod Mike Alasa. Osim toga, kod njih možete da se provozate i brodićem do ušća Tise, a ujedno da iz brodića razgledate obalu Dunava ovog dela Srema. Cene su slične kao i na ostalim mestima.

"Florida"

Vikend odmaralište Florida nalazi se na 1293. km Dunava u Bačkoj Palanci, a u okviru svog poslovanja imaju i čardu. Oni gostima nude riblje specijalitete od najrazličitijih vrsta rečnih riba. Specijalitet čarde je riblji paprikaš bez kostiju. Ovde čak mogu svoje kulinarsko umeće da pokažu i kuvari amateri, kojima je dozvoljeno da uživaju u svojim veštinama na izdvojenom prostoru uz obezbeđenu struju i vodu kao i da uživaju u pecanju. Ovo vikend odmaralište poseduje i mini ZOO vrt sa domaćim životinjama naviknutim na igranje sa svojim gostima. Na meniju imaju hladna i topla riblja predjela, topla riblja jela, jela sa roštilja i friško pohovano.

Splav Čarda "Dunavac"

Restoran splav - čarda Dunavac se nalazi na 1272. km Dunava, u Futogu, na mestu poznatom kao Čerevička skela. Nadaleko su poznati po robljem paprikašu koji prave na više načina,  klasičan, i paprikaš od iskoščene ribe. Ono što ih takođe čini posebnim jeste to što kod njih uvek možete dobiti svežu kečigu. Na jelovniku imaju skoro sve vrste slatkovodnih riba, od šarana, soma, smuđa, do kečige, manjića, štuke i pastrmke. Za one koji nisu ljubitelji ribe nude veliki izbor roštilja i hladno suhomesnato predjelo od domaćeg kulena, kobasice i sira. Da ugođaj na čardi bude potpun, tu je tamburaški orkestar.


Ukoliko nemate prevoz uvek možete otići na neku od čardi koje se nalaze u Novom Sadu.  

Tekst: Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
17
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Sla

    pre 643 dana i 15 sati

    Ovakve riblje čorbe sa fant začinom su katastrofa za želudac. Ko imalo drži do svoje kafane neće nikakav kupovni začin da ubaci u čorbu, a u N.S. svaka kafana to radi.

    Oceni komentar:
    1
    24
  • Js

    pre 643 dana i 8 sati

    Lično bio na dva opisana mesta, jedno kao fensi a uvalili pangasius i kupovne čipkane rezance. Drugo mesto obično, prirodno, normalno ali zato ugođaj i kvalitet vrh.

    Oceni komentar:
    1
    7
  • Albert Panic

    pre 642 dana i 17 sati

    A kod Brase u Begecu?

    Oceni komentar:
    4
    16
  • Ceca

    pre 642 dana i 16 sati

    Čarda ŠARAN Petrovaradin... Treba otići I probati..

    Oceni komentar:
    1
    16
  • Duda

    pre 529 dana i 9 sati

    Saran u Petrovaradinu.

    Oceni komentar:
    0
    5