Carinici zaplenili dve zlatne poluge i 70.000 evra

Carinici zaplenili dve zlatne poluge i 70.000 evra

Tokom proteklog vikenda carinici su na graničnim prelazima Horgoš, Gradina i Batrovci, u saradnji sa policijom, sprečili nekoliko putnika da preko granice bez prijavljivanja prenesu više od 70.000 evra, dve zlatne poluge teške preko 600 grama i luksuzni ručni sat '"Chopard".

Na ulaznoj strani graničnog prelazu Horgoš su 22. i 23. aprila 2023. godine otkrivena dva slučaja krijumčarenja deviza i zaplenjeno je gotovo 72.000 evra.

Kod 52-godišnjeg muškarca, koji je mercedesom strane registracije sam putovao iz Češke ka našoj zemlji, pronađeno je 68.800 neprijavljenih evra u džepovima i torbici.

Putniku je vraćen dozvoljeni iznos, dok je do okončanja postupka pred nadležnim sudom zadržana suma od 58.800 evra.

Dan kasnije je na istom prelazu, tokom detaljne ulazne kontrole, u vratima audija kojim je iz Republike Slovačke ka Srbiji sam putovao 55-godišnji muškarac, pronađeno dodatnih 13.000 sakrivenih evra, nakon što je putnik prethodno prijavio i pokazao dozvoljenu sumu od 10.000.

Na graničnom prelazu Gradina carinici su 23. aprila 2023. godine, prilikom detaljne izlazne kontrole, u felni rezervnog točka jedne honde strane registracije, pored protivpožarnog aparata, pronašli i dve zlatne poluge ukupne težine 638 grama. 

Pomenutim automobilom je iz Republike Češke ka Bugarskoj putovalo dvoje stranih državljana, a kako vrednost otkrivenog investicionog zlata, koja je procenjena na oko 7.500 evra, prelazi trećinu vrednosti vozila i automobil je zadržan do okončanja postupka pred nadležim sudom.

Skupoceni ženski sat marke "Chopard", čija je vrednost prema pronađenoj pratećoj dokumentaciji oko 10.000 evra, zaplenjen je na graničnom prelazu Batrovci 22. aprila 2023. godine.

Skupoceni sat je otkriven u originalnoj kutiji sa računom o kupovini i popunjenim obrascem za povraćaj PDV-a u prtljagu jednog bračnog para koji se iz BiH uputio ka Srbiji. 

Podsećamo da se bez prijavljivanja preko granice može preneti suma koja ne prelazi 10.000 evra, kao i da sve dragocenosti koje putnici nose sa sobom obavezno treba prijaviti, jer se tako sprečava rizik da one budu privremeno ili trajno oduzete zbog učinjenog prekršaja.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan