Čekanje na rendgenska snimanja i preglede traje mesecima

Čekanje na rendgenska snimanja i preglede traje mesecima

Građani čekaju na ultrazvučna ili rendgenska snimanja i po pola godine, a pritužbe na takav tretman svakodnevno stižu pokrajinskom ombudsmanu.

Ustanove ne daju potvrde da ne mogu da zakažu snimanje u roku od 30 dana, zbog čega pacijenti koji to urade kod privatnih lekara ne mogu ni da refundiraju novac od Fonda za zdravstveno osiguranje. Zaštitnik građana kaže da takvim postupanjem ustanove krše Ustavom zagarantovano pravo građana na zaštitu zdravlja.
 
Novosađanka Ivana M. je još u septembru prošle godine dobila uput za ultrazvučni pregled dojki. Zbog promena koje ima, ona jednom godišnje mora da uradi ovaj pregled, ali joj je u kol-centru Doma zdravlja "Novi Sad" rečeno da nije onkološki pacijent, te da će oni zvati.
 
- Sada je polovina maja, a mene još niko nije zvao. Pošto od doktorke nisam dobila uput na papiru, nego se on šalje elektronski, ne mogu ni da znam da li ga je ona uopšte napisala. Međutim, već je odavno prošao rok u kojem je trebalo da uradim snimanje, ispričala je sugrađanka. 
 
Direktor doma zdravlja "Novi Sad" je jesenas poručio da postoji velika lista čekanja na sva radiološka snimanja, što bi se rešilo kada bi Novi Sad imao gradsku bolnicu. 
 
Ombudsman se po pritužbi građana obratio novosadskom Domu zdravlja i utvrdio postojanje povrede ljudskog prava i nepravilnosti u radu. Ova zdravstvena ustanova se izjasnila zaštitniku građana da "nije u mogućnosti da izdaje potvrde na osnovu kojih bi pacijenti vršili preglede u privatnoj praksi, s pravom refundacija od matične filijale, koja bi nam zatim, po računu sa znatno višom tarifom privatnika o plaćenom pregledu, umanjivala ugovorenu naknadu".
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan