Cena limuna dostigla i 250 dinara - evo zbog čega

Cena limuna dostigla i 250 dinara - evo zbog čega

I ovog septembra citrusi se prodaju po paprenim cenama u poređenju s drugim voćem. Cena limuna u Srbiji ovih dana otišla je "u nebesa".

Kilogram ovog voća u prodavnicama i na pijacama košta i do 250 dinara. Trgovci se pravdaju nestašicom citrusa u Evropi, zbog čega moraju da ga nabavljaju iz daleke Latinske Amerike i Južne Afrike, a to, dalje, utiče na cenu.

Zavisno od trgovinskog lanca, za kilogram limuna, srpski kupci moraju da izdvoje od 200 do 250 dinara. Prodavci kažu da je razlog za to što je berba ovog voća u Evropi tek počela, pa ga još nema u nabavci, pišu Večernje novosti

- Sav limun koji se ovih dana nalazi na našem tržištu stigao je uglavnom iz Argentine - kažu u jednom trgovinskom lancu. 

- Mi nismo izuzetak, tako je u čitavom svetu. S obzirom na to da su nam te zemlje udaljene, znatno rastu i troškovi trasporta, pa je tako porasla i maloprodajna cena za krajnje potrošače. Takav trend se, inače, ponavlja svake godine i ovo je, prosto, doba godine kada je limun najskuplji - , dodaju oni. 

Ni na pijacama nije mnogo drugačija situacija. Na tezgama u Srbiji, kilogram limuna je, takođe, nemoguće kupiti za manje od 200 dinara. Prodavci tvrde da je citrus skup i u veleprodaji i uveravaju da krajem leta nemaju nikakvu zaradu na ovom voću, već pokušavaju samo da pokriju nabavnu cenu

I na Kvantaškoj pijaci kilogram limuna "na veliko" juče je dostigao 190 dinara. 

Nešto niža cena očekuje se, kažu trgovci, već za koji dan, jer sredinom septemra stiže citrus sa turskih plantaža.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan