“Česmuša” ponovo osveštana, a Bokan poručuje da ne živimo u Vatikanu!

“Česmuša” ponovo osveštana, a Bokan poručuje da ne živimo u Vatikanu!

Vodu u prostorijama JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Masarikovoj ulici, danas je simbolično osveštao sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Na ovaj način ovo javno preduzeće je i ove godine proslavilo je svoju krsnu slavu Bogojavljenje.

Kao i prošle, i ove godine domaćin slave bio je Tomislav Bokan, predsednik Narodnog pokreta “Dinara, Drina Dunav”, inače savetnik direktora JKP Vodovod i kanalizacija. Tom prilikom Bokan je izjavio da je “čin osveštenja pijaće vode radost za sve građane Novog Sada”.

 

 

- Svečani čin krštenja vode je poruka za sve da pijemo zdravu i čistu vodu. Zaista sam uveren da je voda sada bolja, jer sam vernik. Treba svi da znate da svećenje vodice predstavlja tradicionalni običaj Srpske pravoslavne crkve i da je to poruka da je voda izvorište života. Ovim činom se ne ponižava niko, i moje mišljenje je da gradsku vodu u Srbiji treba da osvešta pravoslavni sveštenik. Ne živimo u Vatikanu, ili u Hrvatskoj, ili u Španiji, već živimo u Srbiji, zemlji srpskoga roda i naroda, koji je uvek imao golemu dušu. Znajte da mi radimo u interesu svih građana, svih nacija i svih veroispovesti – objasnio je Bokan.

 

 

Iako je događaj bio najavljen za 11 sati, ceremonija je počela sa pola sata zakašnjenja. Burad sa gradskom vodom  bila su postavljena u dvorištu Vodovoda gde su se okupili mnogobrojni gosti i predstavnici medija. Koliko su novinari uspeli da shvate, sam čin osveštavanja se desio u kancelariji direktora, da bi sveštenik osveštanu vodu iz kancelarije prosuo u pripremljenu burad sa vodom u dvorištu. Nakon verskog obreda gosti su bili posluženi vodom iz gradskog vodovoda.

Ovo gradsko preduzeće je izdalo i zvanično saopštenje o ovom događaju. Kako se navodi, u prisustvu radnika i prijatelja preduzeća, organizovan je skroman slavski obred, a potom je, ispred kabineta direktora, osveštana bogojavljenska vodica.

 

 

- Gospod se javi, vaistinu se javi! Veliko mi je zadovoljstvo što je naš vodovod i ove godine obeležio svoju krsnu slavu. Smatram da je vraćanje tradiciji i vrednostima koje ona nosi jedan od osnovnih preduslova razvoja boljeg društvenog okruženja, a samim tim i boljeg života građana svih nacionalnosti i vera u našem gradu – istakao je domaćin slave, savetnik direktora JKP "Vodovod i kanalizacija", Tomislav Bokan, a navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, i navodima iz saopštenja, “običaj posvećenja vode na Bogojavljenje ima duboko ukorenjenu tradiciju u Novom Sadu i veoma važno mesto u duhovnom životu novosadskih Srba, ali ne samo njih, jer se za Bogojavljenje ritual osvećenja vodice tradicionalno obavljao na Dunavu, a tom činu su uvek redovno prisustvovali i pripadnici drugih verskih zajednica i nacionalnosti, kao i gradska vlast”.

- Savetnik direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" dodao je i da je činom osvećenja bogojavljenske vodice blagoslov, simbolično, prenet i na vodovodni sistem Grada Novog Sada, navodi se u saopštenju.

- U tome nema apsolutno ništa sporno, kao što su prošle godine to pojedini mediji i političke stranke pokušali da navedu – podvukao je Bokan.

Krsna slava JKP "Vodovod i kanalizacija" obeležena je prvi put prošle godine, posle četvorogodišnje pauze u proslavljanju koju je napravilo prethodno rukovodstvo preduzeća. Više o ovome i prošlogodišnjim reakcijama i podsmehu u Srbiji i regionu pročitajte OVDE.

 

OMBUDSMAN PRIČA U VETAR: Pokrajinski zaštitnik građana reagovao je i ove godine na obred osvećenja vode u Vodovodu i upozorio javnost na neprimereno ponašanje uprave ovog preduzeća.

- Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman podseća upravu JKP Vodovod i kanalizacija, javnost i nadležne gradske organe da je Republika Srbija Ustavom definisana kao svetovna država u kojoj su država i crkve odvojene, da je uloga JKP Vodovod i kanalizacija da između ostalog, sve građane, bez obzira na njihovu nacionalnost, jezik, veroispovest ili neko drugo lično svojstvo, snabdeva, i kvalitetnom pijaćom  vodom, da je neprimereno da javna preduzeća, kao vršioci javnih ovlašćenja, imaju i obeležavaju slave, navodi se u reagovanju ombudsmana.

Ustavno načelo o odvojenosti države i crkve ne sprečava vernike da ispovedaju veru, obeležavaju verske praznike, uključujući i slave, poručuju u ovoj instituciji.

- Poštujući pomenuto načelo, uloga države je da svakome omogući da sledi i ispoveda veru po svom  izboru, a ne da se preko javnih preduzeća stavlja na stranu pojedinih vera i tradicija i na taj način dovodi u pitanje ustavom garantovanu jednakost građana, zaključuju u instituciji vojvođanskog Zaštitnika građana.

Isto upozorenje ombudsman je dao i prošle godine, ali to očigledno nije dovoljno za rukovostvo JKP Vodovod i kanalizacija i predstavnike gradske vlasti kojoj su građani na izbvorima poverili upravljanje gradskim preduzećima.  

 

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Smy

  pre 2624 dana i 12 sati

  Pustiš vodu i ode krkanBokan

  Oceni komentar:
  0
  2
 • boco

  pre 2624 dana i 8 sati

  bokan je poznat kao neko ko ne zna da razmislja, tako da me od njega nista ne cudi
  sto bi jedan moj mladimkolega rekao b****a

  Oceni komentar:
  0
  0