Četiri domaća biroa pozvana da urade idejno rešenje fasade zgrade Radničkog univerziteta

Četiri domaća biroa pozvana da urade idejno rešenje fasade zgrade Radničkog univerziteta

Novosadska kompanija "Vega IT" kupila je krajem decembra zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od oko 5,2 miliona evra.

Da što pre u nju žele i da se usele govori i podatak da je ova IT kompanija već raspisala pozivni konkurs na koji je pozvala četiri poznata domaća biroa, saznaje Gradnja.rs.

Saša Popović, izvršni direktor kompanije "Vega IT", napomenuo je da su pozivni konkurs raspisali kako bi dobili najbolje rešenje fasade Radničkog. Do 10. marta svoja rešenja poslaće Kuzmanov and partners iz Novog Sada, Zabriskie Studio iz Beograda, Remorker Architects iz Beograda kao i Synthesis Quatro iz Novog Sada.

Pobednik će dobiti priliku da dalje razvija svoju ideju, a preostala tri biroa dobiće utešne nagrade, kazao je Popović i dodao da su sva četiri arhitektonska biroa rado prihvatila poziv za učešće.

Po završetku konkursa, planiramo da objavimo pobedničko, kao i ostala tri rešenja – dodao je on.

Paralelno s konkursom, kompanija aktivno radi na drugim važnim koracima neophodnim da bi ovu ideju pretvorili u stvarnost i učinili da ova zgrada služi svojoj svrsi.

– Kada svi projekti budu gotovi i dobijemo sve potrebne dozvole, planiramo da započnemo rekonstrukciju – kazao je Popović i pojasnio da su se odlučili za pozivni konkurs jer na taj način imaju priliku da dobiju nekoliko zanimljivih rešenja "s obzirom na to da se više timova praktično takmiče među sobom" i da bi mogli da posvete dovoljno vremena svakom timu koji učestvuje u projektu u cilju postizanja najboljih mogućih rezultata.

Izvršni direktor kompanije je rekao da su već imali nekoliko sastanaka sa svakom od četiri ekipe – "prošli smo kroz zgradu i analizirali sve stvari na koje treba da obratimo dodatnu pažnju".

Izjavio je i da planiraju da ostanu u sadašnjem poslovnom prostoru u Novom Sadu, koji je takođe u njihovom vlasništvu, i da se dalje prošire u novu zgradu. 

Verovatno će se neke od naših ćerki firmi preseliti u "Radnički" po završetku rekonstrukcije – zaključio je Popović.

Podsetimo, zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta "Radivoje Ćirpanov" izgorela je u požaru 6. aprila 2000. godine, a nakon nekoliko neuspelih licitacija konačno je prodata u decembru 2020. godine.

Kako je izgledala njena unutrašnjost pre šest godina pogledajte OVDE.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan