Četvrtina Novosađanki u povećanom riziku od raka grlića materice

Četvrtina Novosađanki u povećanom riziku od raka grlića materice

Četvrtina Novosađanki je u povećanom riziku od oboljevanja od raka grlića materice, kao i polovina njih starijih od 50 godina jer retko idu kod ginekologa, samo kada osećaju tegobe. Rizik se smanjuje odlaskom na redovan ginekološki pregled i Papa test, minimum jednom godišnje. To je sasvim dovoljno da se bolest na vreme otkrije i spasi nečiji život - pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela Poliklinika "Consilium", saopštila je danas Agencija za društveno odgovorno poslovanje (CRS).

Istraživanje je obavljeno u periodu od 2013. do 2016. godine na ukupnom uzorku od 2062 ispitanice iz Novog Sada povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se ove godine obeležava od 22. do 28. januara.

- Dobra vest je da većina današnjih majki (61 odsto) podstiče svoje dvadesetogodišnje ćerke da idu na redovne ginekološke preglede. To je i dalje mali procenat, ali je svakako napredak u odnosu na svega četiri odsto njih koje su pre par decenija podsticale na pregled svoje ćerke, današnje žene starije od 50 godina – rekla je Jevrosima Ziramov, specijalista ginekologije i akušerstva u toj poliklinici.

Generacijske razlike prisutne su i po pitanju prvog odlaska kod ginekologa: 96 odsto žena mlađih od 30 godina i 52,5 odsto starijih od 50 godina prvi pregled imalo je pre svoje 20. godine. Mlađe žene prvi puta odlaze kod ginekologa sa 18 godina, dok su to starije sugrađanke činile u proseku u 21. godini, zabeleženo je u istraživanju.

Svaka 10. žena bolovala je od virusnih infekcija na genitalnim organima, što ih stavlja u povećan rizik od obolenja karcinoma materice. S tim u vezi uvek ide pitanje upotrebe kontracepcije, pri čemu istraživanje "Consiliuma" pokazuje da čak 42 odsto Novosađanki mlađih od 30 godina ne koristi kontracepciju, dok svaka treća vodi računa o zaštiti tokom polnih odnosa, od kojih 92 odsto to čini kondomom, a nekolicina kontraceptivnim pilulama (osam odsto).

Pored redovnih ginekoloških pregleda i Papa testova, najbolja prevencija raka grlića materice jeste očuvanje reproduktivnih organa izbegavanjem promiskuitetnog ponašanja i, po mogućnosti, trudnoćom i rađanjem dece.

Poliklinika "Consilium", kako je navedeno u saopštenju, tokom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice obavljaće besplatne preventivne preglede grlića materice. Zakazivanje je u četvrtak 26. januara od 9 do 9.30 sati na telefon 021/426-488.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan