"CIKLONIZACIJA": Danas protiv krpelja tretirana izletišta u gradu i prigradskim naseljima (FOTO)

"CIKLONIZACIJA": Danas protiv krpelja tretirana izletišta u gradu i prigradskim naseljima (FOTO)

Pred prvomajske i uskršnje praznike "Ciklonizacija" završila drugi krug tretmana protiv krpelja.

Novosadska "Ciklonizacija", u okviru redovnih aktivnosti, već mesec dana sprovodi ovogodišnju  sistematsku akciju zaštite zdravlja građana od krpelja, a ovih dana završen je drugi krug monitoringa i tretmana.

–  Prethodnih mesec dana koristili smo svaki dan sa povoljnim meteorološkim uslovima za tretmane. Tretirane su sve uređene zelene javne površine u gradu, prigradskim naseljima i selima na kojima je monitoring pokazao prisustvo krpelja. Podsetiću da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te su u ovom periodu i tretmani češći, a sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i "Ciklonizacije" na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Kako kaže, prethodnih dana posebna pažnja je posvećena gradskim parkovima, a za kraj ovog drugog kruga tretmana, a pred prvomajske i uskršnje praznike, danas su tretirana sva izletišta na teritoriji grada i prigradskih naselje za koja se pretpostavlja da će tokom praznika biti posećenija nego obično.

– Naše ekipe danas su uradile tretmane u Kameničkom parku, na Sajmištu, Ribarskom ostrvu, u Šangaju, kao i drugim lokalnim izletištima u Sremskoj Kamenici, Kaću, Kovilju, Budisavi, Begeču, Futogu, Veterniku, Kisaču i Stepanovićevu – kaže Aćimović.


Inače, sistematska akcija obuhvata parkove, šetališta, igrališta i sve druge uređene zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat je na prostorima na kojima se okupljaju deca i prostorima određenim za istrčavanje i šetnju kućnih ljubimaca. Monitoring i tretmani sprovode se redovno od proleća do kasne jeseni.

Karakteristika krpelja je da nemaju ravnomerno distribuiranu populaciju. U prirodnim sredinama ženka posle oplođenja polaže jaja u pukotine, jazbine šumskih životinja, ispod nagomilanog lišća, dok na prostirima gde žive ljudi, ženke polažu jaja ispod kamenja, gomila šuta, kanti, guma, drva, buradi, rupa zatrpanih lišćem, jazbina glodara i ostalih životinja, rupa koje su iskopali kućni ljubimci ili psi lutalice, na javnim površinama, a koje su zatrpane, recimo, rastresitim organskim materijalom i slično.

Čuvajte se neuređenih i zapuštenih površina

Aktivnost krpelja zavisi od temperature i vlage, kao i dužine dana. Zbog specifične građe, krpelji nisu sposobni da se šire velikom brzinom na veće razdaljine, jer se relativno sporo kreću, a dosta vremena provode na vegetaciji čekajući svog domaćina. Zato se može desiti da se javlja ekstremno visoka brojnost na pojedinim lokalitetima, najčešće privatnim dvorištima ili površinama na kojima se nalaze divlje deponije ili se okuplja veći broj kućnih ljubimaca ili domaćih životinja, ali i u parkovima i na drugim površinama koje se redovno ne održavaju, odnosno ne čiste i ne kose.


Zato je preporuka da se izbegava šetnja kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, da se ne leži na zemlji i ne ostavlja garderoba na neuređenim zelenim površinama. Prilikom boravka na ovakvim prostorima treba nositi garderobu dugačkih rukava i dugih nogavica svetlijih boja jer se lakše uočavaju krpelji. Treba nositi zatvorenu obuću i čarape. Iako nisu stoprocentna zaštita, nije loše koristiti repelente, a posle boravka u prirodi treba prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija tj. krpeljima lakša za ubadanje. Takođe, treba prekontrolisati kućne ljubimce.

Građani koji imaju dvorišta potrebno je da ih redovno održavaju i kose, i, po potrebi, zakažu tretmane, a ukoliko se i pored svih mera opreznosti primeti ubod krpelja, treba da se obrate lekaru. Ukoliko je reč o kućnom ljubimcu, potrebno ga je odvesti kod veterinara, kažu u "Ciklonizaciji". 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan