"CIKLONIZACIJA": Počeli tretmani protiv krpelja, uskoro kreće i borba s komarcima (FOTO)

"CIKLONIZACIJA": Počeli tretmani protiv krpelja, uskoro kreće i borba s komarcima (FOTO)

Priprema se ovogodišnja akcija sitematske zaštite zdravlja građana od komaraca.

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od krpelja je, kažu u "Ciklonizaciji", počela i pre zvaničnog početka proleća. U saradnji sa gradskom upravom, ekipe "Ciklonizacije" prethodnih nedelja su radile monitoring terena, a izvedeni su i prvi tretmani u skoro svim delovima grada.

- Akcija će se sprovoditi na teritoriji grada i svih prigradskih naselja,a monitoring i tretmani će trajati u kontinuitetu do kraja sezone na jesen, a kada će to biti zavisi od vremenskih uslova – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

Sistematska akcija obuhvata zelene javne površine, a kao i ranijih godina akcenat će biti stavljen na prostore na kojima se okupljaju deca i prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca.

- U prvom krugu, monitorinzima su obuhvaćene površine na Detelinari, Novom naselju, Telepu, Limanima, Adicama, Podbari, Grbavici, Petrovaradinu, Klisi, Sajmištu, Šangaju, Kaću, Budisavi, Kovilju, Futogu, na Čeneju i na Sajlovu. Na osnovu monitoringa u prošli petak su izvedeni tretmani na Detelinari, Novom naselju, Limanima i Adicama. Početkom nedelje izvedeni su tretmani u Budisavi, Kovilju, na Čeneju, u Kaću u Kovilju, Begeču i delu Futoga. Takođe ekipe rade monitoring u Rumenci, Kisaču, Stepanovićevu i Veterniku. Narednih dana tretmanima će biti obuhvaćeni i ostali delovi grada, a dinamika će zavisiti od vremenskih uslova – kaže Aćimović.

Nakon izvedenih tretmana, redovne su i kontrole uspešnosti, a osim ove sistematske akcije, ekipe "Ciklonizacije" izlaze na teren i po pozivima građana koji Imaju krpelju u dvorištima.

- Naše ekipe su prethodnih dana izvodile i tretmane protiv krpelja u dvorištima u Adicama, na Podbari, Detelinari, Sajlovu, u Rumenki, Futogu, na Čeneju, u Sremskim Karlovcima, u Petrovaradinu i Kaću, objašnjava Aćimović.

On upozorava građane da se tretiraju samo uređene zelene površine i da ukoliko oni ili njihovi kućni ljubimci zaleze i na neuređene površine, obavezno posle pregledaju da li ima krpelja.

- Pred nama su lepi prolećni dani koje će verovatno veliki broj Novosađana iskoristiti za boravak u prirodi. Moram da ih podsetim da ukoliko se odluče za izlet na Frušku goru, treba da vode računa o tome da je Fruška gora nacionalni park i da se u njemu ne izvode tretmani protiv krpelja. Zato je savet da se posle svakog boravka u prIrodi ljudi pregledaju, kao i da pregledaju svoje ljubimce. Ako primete krpelja, građani treba da se obrate lekaru, a ljubimce treba da odvedu kod veterinara – podseća Aćimović.

SPREMNI ZA KOMARCE: Osim borbe protiv krpelja, "Ciklonizacija" ovih dana izvodi i tretmane protiv štetnih glodara u šahtovima, a priprema se i ovogodišnja akcija sitematske zaštite zdravlja građana od komaraca. Kako kaže Aćimović, stanje na terenu se već nedeljama prati i prema najavama o očekivanim vremenskim uslovima i kretanju vodostaja Dunava, prvi tretmani protiv larvi komaraca mogu se očekivati već krajem ove ili početkom sledeće nedelje.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan