CINS: Kako je firma "balkanskog kralja tabloida" preko neprofitnih udruženja dolazila do budžetskih para

CINS: Kako je firma "balkanskog kralja tabloida" preko neprofitnih udruženja dolazila do budžetskih para

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje kako je firma Roberta Čobana Color Media Communications koristila šemu preko koje su neprofitna udruženja povezana sa njom, od 2017. godine do danas, iz budžeta dobila najmanje 78 miliona dinara.

Reč je o pet udruženja koja vode zaposleni u njegovoj firmi, koja nemaju veb sajtove, a većina ni profile na društvenim mrežama, dok je jedno udruženje registrovano na istoj adresi kao firma Color Media Communications, saznaje CINS.

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa kaže da udruženje treba da radi u javnom interesu da bi dobilo novac, a ne da se koristi kao prečica jer privatna firma ne može da konkuriše za novac. Ona napominje da se na ovaj način uskraćuju sredstva organizacijama i udruženjima koja su osnovana i zaista rade u javnom interesu, bave se osetljivim društvenim grupama.

Sama činjenica da su to zaposleni u Color Media Communications, da ta udruženja ništa drugo ne rade, da čak ni tu aktivnost ne rade nego podugovaraju, odnosno prebacuju novac firmi, to definitivno nije novac potrošen u javnom interesu, nego u privatnom – dodaje Selaković za CINS..

U Novom Sadu se održavaju različiti festivali – od Čardi i bandi, preko Štrand Summer Festa, do Oktoberfesta i Book Talka. Njih organizuju udruženja na čijem čelu se nalaze zaposleni Čobanove firme. Šema funkcioniše tako što udruženja dobiju posao, a onda plaćaju usluge Color Media Communications pa deo novca završava na računima kompanije ili drugih zaposlenih. U pojedinim slučajevima je, kako naglašava CINS, firmi Color Media Communications odlazio sav novac od konkursa.


Detaljnije o tome koja udruženja i pojedinci su učestvovali u ovim radnjama i koliko novca iz budžeta su dpobijali pročitajte na sajtu CINS-a.
 

Tokom rada na ovoj priči, a nakon što je novinarka tražila informacije od institucija, Robert Čoban joj se javio i ponudio da on pošalje informacije koje nedostaju. Kako je napisao, "sa više mesta" mu je javljeno da se interesuju za njegove poslove sa državom. Ipak, nije hteo da otkrije odakle mu te informacije, već je rekao da je "sasvim razumljivo" da istraživanje nije moglo da prođe nezapaženo.


Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoki

  pre 848 dana i 23 sata

  Ovo je nista u odnosu na sta se trose pare iz budzeta namenjena deci i omladini. Zamolio bi nadlezne organe ili bar nekog da se pozabavi sa time jer sigurno znam da neke osobe i njima povezana lica iz Sekretarijata za omladinu i sport su ispred par nevladinih organizacija koje svake godine dobijaju sretstva iz budzeta . Naravno deca i za koga su namenjena sredstva ne vide nista od novca jer se sve prelije po privatnim racunima zaposlenih u sekretarijatu

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Mihajlo

  pre 848 dana i 3 sata

  Kad sedi svaki vikend sa Majom kradikalkom u centru..

  Oceni komentar:
  0
  7