"COLORADA": Jedinstveni svet predmeta od kože (FOTO)

"COLORADA": Jedinstveni svet predmeta od kože (FOTO)

Smelo kombinovanje intenzivnih boja, autentični kožni printovi i nekonvencionalni oblici zaštitni su znak ovog brenda. Ovakav modni koncept privući će vedre i odvažne žene i one koje teže da postanu takve.

Brend "Colorada by Nakarada" nastao je 2017. godine kao spoj balkanskog, mediteranskog i skandinavskog stila života. Ali sve je počelo dosta ranije, i to zahvaljujući dugmićima. Jovana Nakarada je još u detinjstvu svakodnevno boravila u radionici svoje bake i dede, gde je postavljala nitne i presvlačila dugmiće, šnale i kaiševe.

– Radionica je u međuvremenu zatvorena, a ja sam završila studije arhitekture i počela da se bavim poslom koji je više okrenut drugim sferama poslovanja. Međutim, uvek je postojala jaka želja da se dodatno kreativno izrazim. Sećam se da sam za naziv brenda znala još pre deset godina kada sam svom bratu rekla "Imaću jednog dana svoj brend, zvaće se Colorada i biće sve šareno" (smeh). Počelo je sa idejom da radim cipelice za bebe i torbe za žene, ali mi je tada to bilo jako teško da izvedem, pa sam zato počela sa nakitom. Iznela sam bakine i dekine mašine iz podruma, očistila ih i u stanu napravila malu radionicu. Presvlačila sam dugmiće i od njih pravila minđuše, a zatim i narukvice i ogrlice. Zapravo sam radila sve ono što sam mogla da izvedem samostalno, bez ičije pomoći – priseća se Jovana.


Da započne sa sopstvenim biznisom inspirisala su je njena deca, tada tek rođena Zoe i stariji sin Andrej, koji sebe u šali naziva finansijskim direktorom. Isprva je crtala šare na računaru koje je štampala na tekstil i od njega izrađivala šarene minđuše, da bi ubrzo shvatila da print može da prenese i na kožu. Od tog trenutka, kreativnost se samo razvijala.

– U proizvodnji prvenstveno koristim kožu jer sam od malena imala dodira sa njom i i dalje mi je omiljeni materijal, a trudim se da svi novi materijali koje uvodim budu kvalitetni, pa tako pored kože koristim farbani mesing i za minđuše nerđajuči čelik. U osnovi svakog komada nakita i drugih "Colorada" proizvoda jeste da asocira na radost i inspiriše. A stil varira, u zavisnosti od inspiracije, godišnjeg doba i materijala. Meni najdraži je svakako pin-up i afro nakit, mada, moram priznati da se sve više pronalazim i u novim diskretnim i minimalističkim komadima – naglašava naša sagovornica.


Česte su predrasude da upadljivi nakit nije lako uklopiti u različite modne stilove. Međutim, Jovana nam je dokazala da se on ipak može lako uklopiti u kežual stil koji je veoma aktuelan, ali i u svečane ili poslovne kombinacije kojima će dati jedinstveni pečat. Dovoljno je da stavite jednu od njenih efektnih ogrlica ili narukvica da biste bili prepoznatljivi i izdvojili se u društvu.

Svedoci smo da stilskih pravila više nema ili da ih ima toliko mnogo da je apsolutno svaka kombinacija prihvatljiva ukoliko onoga ko je nosi čini srećnim. Stvar je ličnog ukusa, a iz svog primera vidim da je podložan promenama. "Colorada" uz većinu novih komada nakita prikazuje i raznovrsne kombinacije kako bismo inspirisali naše kupce i onima koji možda imaju dilemu po pitanju stila i kombinovanja. Mogućnosti za kreativnost su stvarno velike. Meni je najveći problem što, kada inspiracija krene, ne mogu da stanem. Tako se zaletim da napravim minđuše i onda napravim gomilu drugih stvari, ogrlicu, prsten, svašta. Krenem sa jednim, a završim na pitaj Boga čemu – kroz smeh objašnjava Jovana.


Nakon nekoliko godina usavršavanja zanata, Jovana se vratila prvobitnoj ideji, pa je tako proširila svoj asortiman u neobičnom pravcu.

– Ono što je novo, od ove godine, jeste to da sam uvela drugačije modele nakita i kožne nehodajuće cipelice za bebe. Uskoro dolaze na red i torbe. Već sam počela da pravim neke uzorke za njih i novčanike, ali za sada mi još uvek nedostaju vreme i novac. U stvari sam se vratila na svoje stare ideje i želje, jer sam u međuvremenu slušala druge koje su mi govorili "To je jako šareno, to niko neće hteti ili nemoj tako veliko sada je u modi malo". I onda prođe vreme i shvatiš da je džaba – napravila sam ja brdo takvih stvari i prodala ih ali to nije to. To nije "Colorada" – kaže Jovana.



Naša sagovornica zaposlena je kao arhitekta u Gradskoj kući, u Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj. Pored redovnog posla i roditeljstva ipak uspeva da pronađe vreme i volju da razvija nove ideje. A na pitanje kako sve postiže i da li ima pomoć, odgovara:

– Radim 24 časa dnevno (smeh). Ali to je ljubav, pa nekako uvek uspevam da pronađem vreme. Sin mi je sada već veliki pa može da brine o sestri, a i oboje mi pomažu u radionici, uključim ih u sve što mogu. Što se tiče samog procesa rada, moj drugar Damir mi prošiva kožu i radi obradu ivica. Tu je i drugarica i koleginica Sonja Teofanović koja radi na brendiranju, marketingu, pomaže u samom procesu, selekciji komada i fotografisanju. Ja nabavim kožu, pa smislim print, nosim ga na štampu, pa nosim na šivenje, stavlja se zaštita, treba slikati to, prodati, otići na sajam... Mnogo mi je lakše kada mi oni pomažu, da ne moram sve sama.


Njene proizvode, za sebe ili kao poklon, najčešće kupuju žene i devojke od 15 do 60 godina. U moru ručno rađenih komada koje se nude na tržištu, Jovana uvek pronađe put do kupaca, izdvajajući se svojom unikatnošću i kvalitetom.

Trenutno za naše tržište prodajem preko društvenih mreža, a za inostrano u "Etsy šopu", gde su cene veće, jer su uračunati dostava i ostali troškovi. Sada sam u pregovorima sa nekim prodajnim mestima, a imam u planu i da redovno izlažem na bazarima i sajmovima u Beogradu i Novom Sadu – zaključuje naša sagovornica.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan