COMMUNIQUÉ: DŽABA STE ZVONILI, PROKLINJALI, KREČILI

COMMUNIQUÉ: DŽABA STE ZVONILI, PROKLINJALI, KREČILI

Još se nije digla kuka i motika, ali diglo se nešto drugo...

Moj prijatelj Mlađa ima jednu dosta zgodnu i, ispostavlja se, sve tačniju teoriju koja kaže da čoveku sa godinama opada prag humora. Prag humora bi bio ona tačka u kojoj ti nešto postaje smešno. Što smo matoriji, lakše nas je nasmejati. Postoji i dodatak teoriji (ja dodao) da pravimo krug u životu, što se toga tiče. Kad smo klinci, smejemo se tim lakim forama, pa se onda veći deo odraslog života malo kultivišemo i smejemo pametnijim šalama da bi se posle određenog rođendana opet vratili na smejanje prostakluku i tzv. seksi humoru. Seksi humor, uz veoma retke izuzetke, dosta je nisko na lestvici sofisticiranog šaljenja.

Ipak, fascinacija i tabu seksualnih stvari ostaje. Originalni naslov ovog teksta (odbačen autocenzurom i ničim više) “Kurac slobode”, zato je i otpao. Jao, “otp'o kurac” je još smešnije! Nekako mi bilo bezveze da se ružna reč kočoperi sa naslovne strane uglednog, građanskog portala...

Nikad nije bilo adekvatnije da se kurac zavijori u naslovu, baš kao što ponosno dominira sivim zidom na kojem je pokušano još jedno ubistvo slobode.

Fenomenalni mural francuskog umetnika Remeda od 2009. godine krasio je fasadu zgrade u centru Novog Sada. Zagledao sam ga sto puta, uvek u sebi pametujući o njegovoj poruci i suštini. Pošto umetnikovo objašnjenje nikad nisam čuo, zaključio sam da je mural poziv na oslobađanje od autoriteta koji nas vidi kao marionete. Možda sam totalno promašio ali u to da verovatno nisam me je uverio potez od četvrtka. Mural su prekrečili. Ne znamo tačno ko ali znamo ko se na njega nebrojeno puta žalio. Stanar objekta prekoputa. Objekat se zove Vladičanski dvor a stanar je po zanimanju episkop bački. Sa njim morate jako oprezno. Znam to jer je moj dobar prijatelj bio kućno pritvoren mesecima, sa sve nanogicom, zato što se drznuo da nežnu i bogougodnu dušu vladikinu žacne sa par epiteta i metafora.

Srpska pravosnaž... pardon, pravoslavna crkva već par decenija neštedimice krčmi ugled koji u srpskom narodu (iz nekog razloga) ima. Smatrajući da je previše velika i važna da bi propala, daje sebi za pravo da uređuje živote, javne i privatne, svima za koje smatra da su im zapali sa teritorijom na kojoj deluje. Tako vernicima kontroliše ogromnu većinu aspekata života a ostalima pokušava isto to i nije da nema uspeha. Stanar Vladičanskog dvora je toliko puta intervenisao oko raznih stvari, čineći ih zabranjenim ili obaveznim, da to već postaje predmet sprdnje. Sprdamo se, sprdamo a njemu maltene svaki naum pođe za rukom. Osokoljen otkazivanjem Pihtijade u Rumenci, osećajući da mu istorijski trenutak ide na ruku (zajahali njegovi da njegoviji ne mogu biti!), rešio je da malo sredi i po neposrednom komšiluku.

A možda i nije on direktno rekao “Krečite, deco svetosavska!” ali je svakako tom i takvom činu doprineo.

Ne može, kaže sveta matera crkva, tako da se poziva na oslobađanje! Ne može sloboda. Ne može da se odbaci sveti autoritet crkve, vlasti...

Ubili su mural. Udavili ga sivilom, koje nude već skoro 2.000 godina.

A onda se podigao Kurac slobode!

Svojom prkosnom erekcijom, veličinom kakve na svetu nema, ubo je oči neprijatelja slobode. Nećete mural? Evo vam kural! Taj vulgarni, klinački i blentavi fazon postao je jasna poruka svim tim mantijašima i njihovim poslušnicima iz lokalne vlasti. Ubijali su kural nekoliko puta a on se, kao u nekakvoj obrnutoj verziji romana “Vreme čuda”, vraćao. Veći, slobodniji, smešniji. Novosađani uzeli stvar u svoje ruke... Hehe... stvar... u ruke... Brane mural, održavaju kural.

Imao sam, ima tome već preko jedne decenije, priliku da debatujem sa jednim (drugim) vladikom. Debata je bila o (ne)postojanju boga. Nismo do nje ni stigli jer je vladika ustao i otišao, uvređen time što neću da ga oslovljavam sa Oče. Smatrajući da je sasvim dovoljno da njemu, dosta starijem čoveku, poštovanje iskažem persiranjem, a i čvrsto uveren da moja majka nikad nije imala ništa sa njim, nisam ga zvao ocem. On je totalno pošizio! Nije mogao da veruje da neko neće kako on oće. To je bilo prvi put, posle dugo vremena da mu je neko poručio: Dragi samozvani čarobnjaku, tvoje mađije ne deluju na mene. Ja sam imun jer ne verujem u to što pričaš. Nemaš moć. Nađi one koje veruju u tvoje magične reči i rituale i probaj da njima govoriš kako da žive.

Džinovski falus na fasadi im je ista ta poruka. Glasnija, konkretnija i ne mogu je pogrešno shvatiti. Zato nam je dužnost da Kurac slobode opstane dokle god na taj zid ne vratimo lepu umetnost.

P.S. Prizivam i Pičku slobode da se ukaže na porobljenom zidu. Neka patrijarhat cvili, da se čuje do Svetog sinoda.

Oceni vest:
103
190

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pravda za kural!

  pre 2591 dan i 11 sati

  Bravo matori!

  Oceni komentar:
  97
  51
 • b

  pre 2591 dan i 9 sati

  dobar tekst.
  a ekipa će da lupa minuse pa čak i da napišeš apel za pomoć obolelom detetu jer komanda je komanda.
  a siguran sam da znaju da si u pravu za brdo stvari koje pišeš.
  ali komanda je komanda...

  Oceni komentar:
  90
  43
 • ivanzivkovic

  pre 2591 dan i 7 sati

  dobro zboris i dobro pises...ako si onaj sto su ti caca i mater radili u tvns, znam od koga si nasledio taj britak jezik...pozdrav materi...

  Oceni komentar:
  88
  24
 • Civic

  pre 2591 dan i 5 sati

  Kazu neki - To je Satanizam,
  Ja, moram da priznam, nemam ama bas nikakvog pojma o satanizmu, niti me to zanima. Iteresuje me odkuda onda tim likovima toliko "znanje" o satanizmu i interesovanje za isti?! Ili ga oni upravo i kreiraju pa se zbog toga tako dobro "razumeju" u materiju.

  Oceni komentar:
  87
  15
 • izvan ove teme

  pre 2591 dan i 57 minuta

  "komanda" je pala...., čim vidim sliku ovog mračnjaka, meni podsvetst komanduje da ni ne čitam njegove pokušaje, već ga opletem za osvetu svima koje je ovaj marginalac neopravdano ponižavao dok je pokušavao da bude radio voditelj.

  Oceni komentar:
  24
  44
 • Данко Б. Марин

  pre 2590 dana i 12 sati

  Тај Мирко Б. боље да се бавио својим младим рођаком, можда не би био убијен у сачекуши као криминачац - оперисао Мирко око разроко али лекар балван није извадио!

  Oceni komentar:
  3
  4