COMMUNIQUÉ: HEROJI S PEKARA

COMMUNIQUÉ: HEROJI S PEKARA

Jeste tužno ali malo i lakše kad se pomiriš sa time da ćeš se protiv fašista boriti ceo život…

I da tu borbu nećeš ni završiti i da je najbolje čemu možeš da se nadaš to da će tvoja strana nizati malu i privremenu pobedu za pobedom jer u suprotnom sve može da ode dođavola. Antifašizam je strašno frustrirajući stav jer znaš da se baviš isključivo sprečavanjem zla da ne pobedi i ne zavlada. U raznim periodima, antifašizam ima i razne nivoe društvene prihvatljivosti. Nekad je popularan i neodvojiv od zdravog razuma a nekad u deficitu i bavljenje njime stavlja ti glavu u torbu i donosi ti prezir (otrovane i poludele) sredine. Nažalost, ja baš ubo da živim u ovom drugom razdoblju. Ali, jebeš ti politički stav koji nisi spreman da poteraš u test vožnju.

Kad se kao mlad čovek zaraziš Levim idejama, pun si poleta i nade i jedva čekaš da ojačaš u svakom smislu pa da kreneš da ih realizuješ i da popravljaš svet. Onda se suočiš sa neprijateljem. Sa onim što nazivamo sistem i što ne dozvoljava da svet bude pravedan i lepši. Sve policije i vojske ovog sveta, sve crkve i države su tu da eksploatacija i nepravda traju najduže što mogu. Ali najgore ti pada susret sa fašizmom i njegovom pešadijom. To lomi srce na million mesta. Kada  vidiš ljude za čiji bolji život se boriš kako zdušno rade kao psi čuvari poretka koji ih davi. Kako te mrze i kako su spremni na sve u svojoj zabludi. Neće da uče, neće da sagledaju… Ostaje ti samo ono što je i Koča Popović davno zaključio: Nacistički vojnik, bilo da je tu dobrovoljno ili je mobilisan, za mene više nije nemački radnik i obespravljeni proleter nego besni pas, neprijatelj sa kojim nema diskusije.

 

 

Eto, to pomisliš kad vidiš trenerkaše ispred pekare koju drži Albanac u Borči. To pomisliš kad čitaš "Večernje novosti", taj otrov u štampanoj formi, kako pokušava da fašistički linč organizuje i u Novom Sadu, Šturmerovski potkazujući kome treba opsedati pekaru.

“On je pokazivo šiptarskog orla” – zavapio je pravednički jedan od Heroja s pekara. Prvo, NIJE ON a drugo – zašto je orao rukama bolji ili gori od tri prsta kojima nas terorišete već trideset godina? Bukvalno ste ista sorta kretena koja od svega što može da bude u životu ume jedino da bude Albanac ili Srbin. Po zanimanju i opredeljenju. Ovaj je završio šljaku u testu pa odlučio da pre nego što ode dalje na zapad se malo najebe majke Beogradu u kojem je bio riba sa dna, dok mašta o Albaniji u kojoj su Niš i Podgorica, kao da će mu luzerski život od toga biti bolji. A ti? Ti mlataraš sa tri prsta kad god osetiš malo euforije. Jebi ga, retki su ti momenti sreće, razumem te. Kad bi samo Srbiju nekako proširili do Karlobaga, Karlovca, Ogulina i Virovitice, i ti bi odmah bio lepši, pametniji i ribe bi te više htele. I kaaaaaako bre ne vidiš da ste ti i orlić bukvalno braća. Isti kladioničarski zgubidani. Isti jebeni igrači iznajmljenog Sonyja. Na iste pevačice drkate. Sanjate istu veliku lovu od pljačke i droge i kurve koje će posle doći. Zašto ja moram da se sa tobom svađam i bijem i da te sprečavam da pališ radnje i lomiš pekare?

 

 

Ali znam da moram. Znam da svi moramo. Svi su ovde spremni da prepoznaju i skoče na fašizam ali samo onaj tuđi, onaj kome smo mi na meti. Ne shvataju da dobrog fašizma nema. Da je onaj što je naš zapravo najgori! Taj nas prvo uništi iznutra. Napuni nas govnima a onda nam i fizički uništi sve oko nas. Ostavi nas ruševine u ruševinama.

Svi oni koji sede na ogradi i neće da se uključe u antifašističku borbu, oni koji oklevaju i kalkulišu, oni koji traže načine da izvuku ćar u bilo kom smislu, svi su oni saučesnici fašizma i zato neka ne traže naš glas i našu snagu da ih dovodimo na vlast. Ja mrzim ovu vlast zato što sam antifašista a moj prezir zavredeli su i svi oni koji nisu vlast, žele na vlast a ćute pred fašizmom ili ga čak i pomažu, misleći da će im poslužiti za nešto veće.

SF-SN !

Oceni vest:
71
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Snezana Milenkovic

  pre 944 dana i 15 minuta

  Ur-fašizam raste i traži konsenzus masa tako što eksploatiše i potpiruje prirodni strah od različitosti. Prvo obraćanje jednog fašiste ili ranog fašističkog pokreta biće poklič protiv „uljeza“. Ur-fašizam je po definiciji rasistički.

  Oceni komentar:
  3
  13
 • Novosađanka

  pre 943 dana i 14 sati

  Fašizam ne bira. Podrži ga jednom i kad tad ćeš mu se ti naći na meti. Uvek postoje razlozi da se neko mrzi, ljudi su najsposobniji da mrze, kolju i ubijaju iako im je na dar data prelepa planeta na kojoj ima za sve svega dovoljno i iako bi svako od nas mogao savršeno lepo da živi i uživa. Ali NE, naš najveći cilj je mrzeti i uništavati JER... nađe se uvek neki razlog. Problem je što oni koji to shvataju se bore s vetrenjačama i stalno su na meti ludaka, a ako baš ništa ne mogu da urade, jedu se iznutra umesto da bar oni žive kako treba. Onako kako bi svi mogli, ali neće. Shvatite, napadnite nekog, i već će se na isti način naći razlog za nekog druogo, jačeg da napadne vas. Osim ako niste Rotšild a kladim se da niste.

  Oceni komentar:
  3
  12
 • Novosađanka

  pre 943 dana i 13 sati

  Evo već se probudili rođeni najrođeniji "Srbi" počeli da udaraju minuse, jer božesačuvaj da mi prođe ovaj jedan jadni život bez još jednog rata koji će započeti zato što im smeta svako ko nije Srbin a nedajbože živi mu u državi. POstoji naziv za takav način razmišljanja. Sramota me je gde živim i strah me je s kim živim, ako to krene, ovde će biti pokolj, beda i ruševine. A sve bez potrebe jer se nekom tresu ruke sa oružjem i željom da ubija. I to naročito ljude koji su realno bezopasni jer ti napadači za ništa drugo i nisu. Uništili ste mi život ovratne gnjide i uništavate ga i dalje! SAmo bi klali i ubijali, ništa pametno i korisno ne umete.

  Oceni komentar:
  9
  18
 • Добросав

  pre 943 dana i 12 sati

  U stara vremena žito se vrhlo na dva načina – pomoću konja i mlaćenjem. Vršidba pomoću konja izgledala je ovako: Posle žetve snopovi bi se svozili na gumno (mesto gde se vrše) i polagali oko jednog stuba ili stožera. Zatim bi za stožer vezali jednog ili dva konja i terali ih ukrug po žitu tako da bi svojim kopitama krunili klasje i odvajali zrno od stabljika. Potom su podizali slamu, a žito bi prevejavali na vetru da se oslobodi čahurica i osja. Tako se dobijalo čisto zrno.

  Oni koji nisu imali konja, svojim su rukama mlatili požnjeveno žito i tako odvajali zrnevlje od klasja. To su obično činili služeći se jednostavnom spravom, koja se zvala MLATILO, MLATKA, MLATAC ili MLATAN.

  Tako se, eto, nekad mlatilo žito. Taj posao imao je svoj puni smisao i svrhu, jer se na taj način dobijalo čisto zrno. Ali mlatiti po praznom, već ovršenom snoplju, od kojeg je ostala samo slama bez zrnevlja, nema stvarno nikakvog smisla. To je uzaludan posao, posao bez svrhe.

  Po tome je onda i nastao ustaljeni izraz MLATITI PRAZNU SLAMU, koji znači: "baviti se nečim beskorisnim", "uzalud se truditi", "raditi jalov posao", a onda i ,"govoriti uprazno, bez smisla i svrhe", "trućati koješta"...

  (Milan Šipka, lingvista)

  Oceni komentar:
  11
  8
 • Sava

  pre 943 dana i 11 sati

  Ja sam racimo, srpski nacionalista. Da, nacionalista - ne sovinista.
  U zivotu nisam digao tri prsta. Gadi mi se taj znak, jer nemam secanje kokoske, pa mi je jos u memoriji da ga je izmislio drug Vuk Draskovic, kada je to pokazivao u nekoj od svojih kampanja kada je bio broj tri na listi. Drugo, sa tri prsta su hrvatski vojnici davali zakletvu nacistima, kada su pristupali SS trupama u II Svetskom ratu (nadjite, ima na internetu). Ali sve to u principu dobija na znacaju i raste na fudbalskim stadionima. Tamo je i rasadnik ekstremista.
  p.s. Odlican tekst. Objasnjava pravu podelu - na razumne i na primitivce, sklone manipulaciji, a ne na Srbe i Albance kao takve.

  Oceni komentar:
  0
  23
 • Okoje

  pre 943 dana i 1 sat

  Поштовани Дашко,

  Дивни сте. Једини проблем који нисте приметили је тај да се борите против погрешних. Ви сте леви, поштујем. Нажалост нисте се изјаснили која врста, то није за поштовање. Све личи на умереног, поштеног и основним људским правима и слободама одређеног човека - поштујем. Има ипак оно али што девојци срећу квари. Цитирате Кочу Поповића и његов став о нацистима и заборављате да управо такав став је фашистички - нетолерантан, осуђивачки, са предрасудама - онај против којег се бојите. Знате ли ко баштини такве, једностране, заоставштине Коче и другова - иако реторички, да не буде забуне, навешћу их - господа, пардон другови, Дачић и Вулин.
  На крају нисам сигуран ко је од свих вас заједно (и леви и десни) најгори... Сигуран сам да нас - ви који сте "Bukvalno ste ista sorta kretena koja od svega što može da bude u životu ume jedino da bude ________" (одредницу упишите сами) - гурнули у амбис из којег се не види излаз.
  Унапред хвала што сте прочитали.

  Oceni komentar:
  11
  7
 • Sandra

  pre 943 dana i 1 sat

  Odlican tekst!!! Svaka cast Dasko!

  Oceni komentar:
  3
  5
 • gari

  pre 942 dana i 11 sati

  Novosađanka....a da se prvo opismenite pa onda...inace danas svako moze da bude novinar sto se iz prilozenog vidi, autor nebuloze definitivno pojma nema sta je fasizam pa se sluzi bombasticnim ko' pevaljke silikonima, tu su egal, prostule

  Oceni komentar:
  6
  5
 • posteni1

  pre 942 dana i 6 sati

  #daškoposting

  Oceni komentar:
  1
  0