COMMUNIQUÉ: PERMANENTNO DOSRBLJAVANJE

COMMUNIQUÉ: PERMANENTNO DOSRBLJAVANJE

Treba li obnavljati licence srpstva za građane, gradove i regije?

Ja sam ateista. Ne verujem da postoji entitet ili više njih koji drže sve pod kontrolom. Uf, malo mi je trapava ova izjava jer ispada da ne verujem da postoje Srpska Napredna Stranka i Vučić a to bi bilo baš suprotno od moje neopokolebljive vere u isključivo materijalni svet. Da preciziram – Ne verujem da postoji tvorac svega, bog, stariji od prirode i sa moćima koje nadilaze njene zakone.

Ateisti nemaju ništa što liči na ono što je za vernike crkva. Nemaju potrebu da se svake nedelje sakupljaju na jednom mestu i jedni drugima govore kako ne veruju u boga, pevaju o svojoj neveri ili da slušaju nekog ko još profesionalnije ne veruje od njih, kako da pravilno ne veruju. Ne plaćaju takvom liku da od toga lagodno živi u svojoj neverničkoj organizaciji koja želi da kontroliše sve aspekte ljudskih života. Dakle, nije im potrebno obnavljanje doze nevere.

O ovome sam mislio dok sam šetao Novim Sadom proteklih dana. Lažem, traje to mnogo duže ali sad je opet malo pojačano. Važan je datum! Datum je onaj Prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Iako imam utisak da je država Srbija, usled neviđenog napretka koji nas je spucao sa svih strana, malo spuštenih gaća dočekala obeležavanje kraja Prvog svetskog rata, kasnije je navrat-nanos sve ubačeno u petu brzinu i očekivani neukus i preterivanje su se zakuvali.

 

 

Svake godine su desničarske stranke i pokreti obeležavali Prisajedinjenje ali sad je cifra velika i okrugla pa je stvar dobila na megalomaniji. Uvek početkom novembra razni DSS, SRS, Dveri i ostali nacionalisti i porodični vrednosničari ne mogu da se otmu svom utisku da Novi Sad i Vojvodina, preciznije Novosađani i Vojvođani nisu dovoljno Srbi. Misli se na ove koji jesu Srbi tj. tako se izjasne kad ih se pita. Poslednjih godina imaju lovu i moć SNS uz sebe pa stvar eskalira preko njihovih skromnih mogućnosti. Ne znam kako stvari stoje sa Čačkom, Kraljevom, Prokupljem ili recimo Leskovcem ali sam gotovo siguran da Srbe tamo ne cimaju svako malo da im provere nivo srpstva u organizmu ko nama ovde.

Nacionaliste ovde nešto večito uznemirava i onespokojava. Da li misle da 100 godina bivanja u Srbiji nije dovoljno da se u čoveku primi osećaj pripadnosti? Da li misle da ovde deluje neki uticaj koji može očas posla da nas rasrbi pa da poželimo da ovo ne bude više Srbija? Veći deo istorije i nije bila. Može li se ponoviti to? Kako pelcovati protiv toga?

Metod je poznat: Dodatno srbovanje. Pitao sam prijatelja istoričara da li je i same 1918. bilo ovoliko srbovanja i dobio sam odgovor da nije. Ljudi su žarko želeli da budu Srbija i u Srbiji. Bili su presrećni kad im je to, posle dva veka borbe i uspelo i nije im bilo potrebno da svuda podižu podsetnike tome gde su. Podignuti su neki spomenici tadašnjim vladarima, neka mesta su dobila legalne srpske nazive a institucije koje su, uslovno rečeno, čuvale srpstvo su nastavile svoj uobičajeni posao u kulturi, religiji...

 

 

Sto godina kasnije, potreba za unutrašnjim neprijateljem dovela je da nam se srpstvo ima proveriti i boostovati. Po jedan monarh na svaki trg, murali, manifestacije, preimenovanja svega i svačega, kič i neukus... 

Svojevrsna Skopljizacija Novog Sada je u jeku. Imaćemo i sve one srednjevekovne srpske vladare koje su nam, valjda, komunisti ovde zabranjivali i bez kojih ne znam kako smo ovoliko izdržali?

A ako srbovanje nije upereno u Srbe? Ako je to poruka tzv. Ostalima da znaju gde su i kako da se ponašaju? Pa tek onda je stvar besmislena jer, ako postoje prave separatističke organizacije koje žele Vojvodinu da vide van Srbije a kao deo neke druge države, one su onda pod kontrolom desničarskih, šovinističkih vladara iz okolnih zemalja sa kojima naši vlastodršci imaju predivnu saradnju. Gotovo da su zbratimljeni. Vise jedni kod drugih stalno.

Sve u svemu, srbovanje košta a ničemu ne služi. Ionako ne znam šta je srpstvo a komplet sam Srbin, ako se gleda sastav, na etiketi na omotu. Imaju li sličnu stvar ostali narodi? Nizozemstvo, Portugalstvo, Obaloslonovaštvo, Papuanovogvinejstvo?

Kako li žive bez toga?

Oceni vest:
64
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • postman

  pre 1925 dana i 11 sati

  Upravo tako : Srbovanje košta , a ničemu ne služi. Ili, ipak, služi da se još jednom prebroje krvna zrnca...

  Oceni komentar:
  7
  19
 • Lycos

  pre 1924 dana i 6 sati

  Važne istorijske datume, a 100 godina stvaranja moderne Srpske države je veoma važan datum, ne treba mešati sa dnevnom politikom ili potrebom blogera da popuni stranicu.
  Stvari se najbolje vide kada se malo odmaknete od njih. KOmunistička (i postkomunistička ) vladavina su u Vojvodini osim rušenja crkava (ponajviše pravoslavnih) ostavili traga u svesti većeg dela gradjana koji nemaju minimum patriotskog osećaja. Zato se i ovakvi tekstovi od strane mladih Evro-anarho zanesenjaka i mogu ovde očekivati.

  Oceni komentar:
  17
  3
 • tijana

  pre 1924 dana i 5 sati

  Ako treba onaj*** cenzurisano *** iz "Obraza" i njemu slični luzeri da mi svake godine proveravaju "srBstvo" i da mi prebrojavaju krvna zrnca, onda ću radije biti Vojvođanka!

  Oceni komentar:
  2
  13
 • lala4ever

  pre 1923 dana i 16 sati

  @Lycos A tebi su, kao, falile crkve za vreme komunizma? Ogromna većina današnjih patriJota su u stvari prešaltovane komunjare. Evo ti primera iz mog privatnog života: moja nastavnica fizike (kolonistkinja iz Like) nas je u vreme komunizma u osnovnoj školi učila da Bog ne postoji (parafraziram je: "Pa, znate, u stara vremena se verovalo u tamo nekakvog XY tvorca...") i organizovala nam nedeljne radne akcije samo zato da ne bismo išli u crkvu, a od početka '90-ih je prva u crkvi. Sapienti sat.

  Oceni komentar:
  0
  12