COMMUNIQUÉ: SNS NE MOŽE DA SE NAPIŠE BEZ NS

COMMUNIQUÉ: SNS NE MOŽE DA SE NAPIŠE BEZ NS

Ko neće da ujedinjen može sve?

Često možemo čuti kako ne samo da više ne vredi tradicionalna podela političkih ideja i pokreta na levicu i desnicu nego da ni idelogije više zapravo nema. Politika je danas nekakva postmoderna smeša koja služi da pomaže biznisu a sve zajedno služi gomilanju moći. Ekonomske prvenstveno.

Nisam baš pristalica ove teorije jer Kraj istorije o kojem se trubilo pred početak ovog veka itekako se nije dogodio. I kad nagomilaju tu silnu lovu, neki im đavo ipak ne da mira pa se političari ipak zažele politike u klasičnom smilslu. Ili, da ne budem previše naivan, nađu način da ideologiju vrate u opticaj, makar kao sredstvo za novo uvećanje količine love.

Srpska Napredna Stranka bi mogla biti pravi primer političke organizacije bez ideologije. Na prvi i drugi pogled. Na treći, mi vidimo da je to ipak jedna veoma desničarska grupacija sa veoma desničarskom agendom i desničarskom metodologijom. I, dok se čudimo kako tek zalečeni i sada bivši fašista onima manje uspešno zalečenima oko sebe prodaje priču sasvim suprotnu od one zbog koje su počeli da ga slede, možemo da oči spustimo malo niže i pogledamo u svoju bližu okolinu. Šta ćemo videti, dakle, u Novom Sadu? Videćemo da SNS ovde nastupa kao, usuđujem se reći i odgovorno tvrditi, kao ekstremna desnica. Nigde Naprednjaci nisu manje evoluirali od Radikala kao što je to slučaj u Novom Sadu i Vojvodini. Najmanje promena su morali da prođu, što je i logično. Nisu morali mnogo da se peru i presvlače jer ovde su i kao klasični Šešeljevci odlično prolazili, da se ne lažemo. Samo malecno zapiranje im je donelo tih nekoliko procenata više, što im je omogućilo totalnu kontrolu nad našim životima. U svakom aspektu. I dok u ekonomiji i spoljnoj politici sada moraju da glumataju uljudnost i priguše svoje mračnjaštvo, u sferi kulture mogu da se raspištolje kao da se ništa nisu menjali.

U Beogradu (recimo), svoje sulude, ćiftinske i devetnaestovekovne ideale realizuju oprezno i postepeno. RTS su razjebavali lagano, od 2012. i konačno ga pokorili tek nedavno. U RTV su upali još dok svi glasovi na pokrajinskim izborima nisu zvanično ni prebrojani. Ništa suptilno i lukavo nego – Bam! Bam! Bam! Normalni napolje, ratni huškači i hulje unutra i ima da bude 1991-2000. do daljeg, na svim kanalima televizije i radija.

I simboli su im ovde jako važni. Prvo što je trebalo srediti je da svakom bude jasno da je Vojvodina srpska i da ostali ima toga da budu svesni gde god da im pogled padne. Da ne misle da je Finska, kao do sad, valjda? Rezultat je vađenje neke zaboravljenje zastave Srbije iz ranog perioda Obrenovića i proglašavanje iste za najtradicionalniji mogući simbol Srpske Vojvodine, uz tužno-urnebesni performans podizanja iste na jarbole po Novom Sadu. Neka vrsta Iwo Jime za bedne i dronjave. Najavljene su spektakularne intervencije u kulturi jer je "ovde ugrožena kultura Većinskog Naroda“ kako je to rekao naprednjački kulturkomesar za Severnu Srpsku Pokrajinu. Gde si video ultradesničara koji ne gusla o ugroženosti svega što ima veze sa Nacijom? Ne ide. Kako da budemo u večito vanrednom stanju ako shvatimo da nam niko ne radi o (našoj srpskoj) glavi non-stop?

Novi Sad ima da oseti punu naprednjačku ljubav i najčvršči mogući zagrljaj u narednom periodu. Svi oni klasični radikalski opskuriteti, ljotićevski imbecili i Putinoidi ovde će naći svoj raj i poligon za nesmetano i pospešeno delovanje. Ako neko od njihovih bude previše Radikalisao tamo gde je uprto malo više EU pogleda, skloniće ga ovde da nastavi. A sve to pod kandidaturom Novog Sada za Evropsku Prestonicu Kulture...

Zato, spremimo se na partizaniju i kulturnu gerilu i ne gubimo nadu iako sve deluje potpuno izgubljeno. Ovo pišem na čuveni i izvikani 5. oktobar, dan kad svako ima da primeti kako se Eto, borio nizašta...

A ko ti je rekao da će borba tada biti završena? Ko ti je kriv što si ostavio nedovršen posao? Gde si dobio garancije da će jedno malo veće šibanje sa pandurima da ti donese večnu slobodu i dostojanstvo? Vreme je da shvatimo da je borba permanentna i da to nije razlog za odustajanje. Sva naša prava i slobode su nestalne i sile mraka i rđe, kao što vidite, čekaju i najmanji povod da pokušaju da nam ih opet otmu.

Oceni vest:
244
314

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 2843 dana i 16 sati

  Svaka cast na tekstu.

  Oceni komentar:
  65
  54
 • NikolaK

  pre 2843 dana i 15 sati

  Amen!

  Oceni komentar:
  61
  47
 • Potkaždžija u krizi

  pre 2843 dana i 13 sati

  Bravo, bravo, bravo
  Daj, pravite već taj novi radio. Fale mi vaše emisije.

  Oceni komentar:
  59
  52
 • jelena

  pre 2843 dana i 5 sati

  Citam i place mi se. Kako smo dozvolili da dodje dotle?

  Oceni komentar:
  58
  44
 • Danko Marin

  pre 2843 dana i 5 sati

  Medium tenere beati....

  Oceni komentar:
  20
  11
 • Malteški Vitez Koja

  pre 2843 dana i 2 sata

  Daško za precednika!

  Oceni komentar:
  98
  32
 • 021

  pre 2843 dana i 18 minuta

  Dasko je klasican DS bot.

  Oceni komentar:
  54
  74
 • krupni

  pre 2842 dana i 22 sata

  ,,spremimo se na partizaniju i kulturnu gerilu'', svaka cast!

  Oceni komentar:
  50
  33
 • Daca

  pre 2842 dana i 22 sata

  Seo daško na Venac pa drema,
  baš ga briga što pameti nema.

  Oceni komentar:
  37
  52
 • Gvinevir

  pre 2842 dana i 4 sata

  Zašto?

  Oceni komentar:
  10
  6
 • Goran

  pre 2842 dana i 4 sata

  Jel pevaš, Rasime?
  Jel el tapšeš, Pišta?

  Oceni komentar:
  13
  10
 • Daca

  pre 2838 dana i 1 sat

  @Gvinevir pitaj njega.

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Srđan

  pre 2837 dana i 20 sati

  Daško i Mlađa su CAREVI - a RTV bez njih dvojice, Milice Kravić i ostale najuene ekipe - NULA! Ona nova voditeljka jutarneg programa (Jovana Belović) izgleda kao da je upravo dovedena sa obližnje pijace.

  Uzgred, osnivač SNS Nikolić master Tomislav se onomad beše iseljavao iz Bulevara Zorana Đinđića samo zbog Đinđićevog imena i dramio kako ne može da proda stan kriveći adresu (a krivac je bila previsoka tražena cena), a danas mu očito nimalo ne smeta što se headquarters njegovog "čeda" nalazi u ulici nazvanoj po Albancu (Palmira Toljatija 5).

  P.S. Prijatan vam bajati sendvič s' podrigušu, đetići-botići! :D :D :D

  Oceni komentar:
  17
  10
 • Srđan

  pre 2837 dana i 3 sata

  Daško oženi me!

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Srđan

  pre 2836 dana i 22 sata

  Ma, jok, "Vučiću oženi me"... :D :D :D

  Oceni komentar:
  3
  1
 • @Srđan

  pre 2836 dana i 21 sat

  Brale ti ne biraš, samo ti je važno da se udaš. Al´moraćeš malo da popričekaš dok ne usvoje zakon.

  Oceni komentar:
  0
  3