CRVENI KRST SRBIJE: Kroz našu zemlju do sada prošlo 30.000 Ukrajinaca

CRVENI KRST SRBIJE: Kroz našu zemlju do sada prošlo 30.000 Ukrajinaca

"Zajedno činimo svet humanijim" je slogan pod kojim je Crveni krst danas obeležio svoj dan.

U godini za nama, pomoć ove humanitarne organizacije stigla je do milion i po ljudi. To je bilo moguće zahvaljujući 155.000 članova, 69.000 volontera i 700 zaposlenih. Prioritet u ovoj godini je da održimo sve naše programe i da rastemo kao organizacija ‒ rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije, profesor Dragan Radovanović.

Prema njegovim rečima, otvoren je namenski račun za pomoć građanima Ukrajine. Od početka krize prikupljeno je 2.800.000 dinara i taj novac će biti uplaćen Međunarodnoj organizaciji Crvenog krsta gde se prikupljaju sredstva za Ukrajinu i biće upotrebljen za humanitarne potrebe. Ceo posao pomoći Ukrajini vodi Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodna federacija, prenosi RTS.

Do sada je urađeno mnogo, praktično svaki deseti Ukrajinac koji je u nekom kretanju, bilo da je interno raseljen ili je morao da napusti Ukrajinu, dobio je pomoć međunarodnog Crvenog krsta. Do sada je oko 30.000 Ukrajinaca prošlo kroz Srbiju. Brojevi se menjaju iz dana u dan, ali negde oko 5.500 do 6.000 građana Ukrajine se nalazi u Srbiji. Uglavnom se nalaze kod porodice i prijatelja, pošto postoji dijaspora Ukrajinaca u Srbiji i raspoređeni su u 34 opštine u našoj zemlji ‒ objasnio je Radovanović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan