Da li muškarci teže podnose prehladu od žena?

Da li muškarci teže podnose prehladu od žena?

Kad je muškarac prehlađen pomislili biste da je u pitanju neka teška bolest. Leži na kauču u muci, ne može ništa (čak ni da ode kod lekara) i jednostavno je prepušten sudbini. Kod žena je to malo drugačije – one popiju lek i odu na posao. Tako bar mnogi misle da se pripadnici oba pola ponašaju kada su prehlađeni.

No, da li je baš tako i ako jeste, da li postoji konkretan razlog za različito doživljavanje istih ili sličnih simptoma? Ili jen možda ipak u pitanju samo stereoptip?

Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito reagovati na prehladu, a prema mnogim istraživanjima, muškarci mogu imati više simptoma nego žene kada su prehlađeni, piše "Webmd", prenosi Ordinacija.hr.

Što se tiče prehlade, može postojati određeni uticaj pola. Ženski polni hormon estrogen usporava brzinu razmnožavanja virusa, što može dovesti do manjeg broja simptoma. Virus gripa se kod žena možda neće tako brzo širiti zbog estrogena i načina na koji žensko telo reaguje na njega. Studije nisu pokazale da li važi ista stvar za virus prehlade – kaže dr Kim Templton, hirurg u bolnici Univerziteta u Kanzasu, koja je napravila opsežna istraživanja o razlikama u zdravlju između polova.

Ona navodi i kako je deo mozga koji kontroliše telesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona.

– To može dovesti do viših temperatura kod muškaraca u odnosu na žene – kaže dr Templton.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na nošenje s bolestima. Dr Aron E. Glat, predsedavajući odeljenja medicine u bolnici "South Nassau Communities" kaže kako postoje male, ali ne preterano značajne razlike u imunom sistemu muškaraca i žena.

Kulturološki faktori igraju veliku ulogu u tome kako muškarci doživljavaju bolesti, tvrdi Vilijam S. Pola, autor knjige "Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood". On objašnjava kako su, istorijski gledano, muškarci bili naučeni da misle da moraju biti "beskonačno sposobni i uvek uspešni".

Dakle, ako dobijemo bilo kakvu bolest, od toga pravimo veliku stvar jer se čini da je to velika stvar. To nam pravi još veće probleme jer bi trebalo da budemo nepogrešivi. Drugim rečima, muškarac mora da misli da je njegova prehlada korak do smrti, inače mu ne bi smetala - a pošto mu, naravno, smeta - on preuveličava – kaže on. 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan