Da li su korisnicima domova za stare ugrožena prava

Da li su korisnicima domova za stare ugrožena prava

Posle višemesečne zabrane, u avgustu su dozvoljene posete gerontološkim centrima, ali pod strogim uslovima i ne u svim domovima.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku za 021.rs kažu da je većina ustanova organizovala posete korisnicima, ali da su u nekoliko, po odlukama lokalnih kriznih štabova posete zabranjene (Vrbas i Bačka Palanka).

Na društvenim mrežama, građani su se žalili da ne mogu da izlaze iz objekata, a, kako piše portal Radio 021, javljali su im se korisnici i njihovi najbliži koji tvrde da su im posete onemogućene ili otežane, a neki od njih ističu i da je pojedinim korisnicima zabranjen izlazak iz soba. 


U nadležnom sekretarijatu u odgovoru za 021.rs poriču da je rad gerontoloških centara u Novom Sadu tako organizovan.

Ipak, instrukcije za organizaciju poseta su vrlo stroge, a sa dolaskom jeseni i hladnijeg vremena, biće sve teže ispunjavati ih. Naime, posete se organizuju isključivo na otvorenom prostoru, u vremenskim prilikama bez kiše i vetra i temperaturom iznad 18 stepeni.

Vreme za posete je ograničeno od 10 do 18 časova. Poseta može da traje najviše 15 minuta, a prostor posle posete mora da se dezinfikuje. Između dve posete obavezan je razmak od minimalnih 15 minuta. Srodnici su u obavezi da imaju zaštitnu opremu prilikom posete, a radnik ustanove je prisutan dok traje poseta. Radnik ustanove je u obavezi da kontroliše da li je došlo do fizičkog kontakta između korisnika i posetilaca – objašnjavaju za 021.rs u ovom sekretarijatu.

Dodaju da su srodnicima dostupni telefoni na koje se mogu zakazati posete.

Ističu da se posete odvijaju redovno u sva tri objekta Gerontološkog centra Novi Sad, te da se one organizuju u zavisnosti od prostornog kapaciteta svakog objekta. U Domu Liman i u domu Futog nema čekanja za termin na posetu, dok je u Domu Novo naselje posetu potrebno zakazati nedelju dana ranije, kažu u nadležnom sekretarijatu.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Radija 021. 

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan