Da se podsetimo: Kako treba voziti u kružnom toku

Da se podsetimo: Kako treba voziti u kružnom toku

Sve veći broj vozila na novosadskim ulicama doprinosi povećanoj frekvenciji saobraćaja, a samim tim dolazi i do više saobraćajnih nezgoda na prometnim putevima i pešačkim prelazima bez semafora. Kružni tokovi doprinose većoj bezbednosti na putu, ali pojedinim vozačima zadaju i brojne dileme, jer nisu sigurni kako bi trebalo da se ponašaju u određenim situacijama.

Ukoliko u vašem gradu nemate kružni tok, sem stečenog znanja na teorijskoj nastavi pri polaganju, nećete imati nikakvog praktičnog iskustva. Međutim, postavlja se pitanje, da li i oni koji se svakodnevno sreću s kružnim tokom znaju da ga koriste?

Kada je o novosadskim kružnim tokovima reč, situacija je jednostavnija utoliko što nema tramvaja, koji poput pešaka uvek imaju prednost. Pri ulasku u kružni tok neophodno je propustiti sva vozila koja se već nalaze u njemu, a nadležni kažu da se prave dileme i potencijalne nezgode dešavaju tek kod izlaska.

Ono na šta bi posebno trebalo obratiti pažnju pri ulasku u kružni tok je da spoljašnju traku koristite samo ako ćete se isključiti na prvom ili drugom izlazu. Za treći ili svaki naredni, mnogo je bezbednije da koristite unutrašnju traku.

- Korišćenje leve, odnosno unutrašnje trake, koriste više iskusniji vozači, i oni koji koriste treći ili četvrti izlaz iz kružnog toka – kaže za "RTV" Milorad Gajić, instruktor vožnje.

I dok je za neke vozače ovo sasvim jednostavno i logično, drugi ističu da je za snalaženje u kružnom toku potrebno iskustvo, dobra orijentacija i pre svega veština.

- Karakteristika kružnih tokova jeste da nude viši nivo bezbednosti saobraćaja. Doduše, tu se dešava veći broj nezgoda, ali sa znatno manjom materijalnom štetom i jako mali broj nesreća sa povređenima. U samom kružnom toku se razvijaju manje brzine – kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dakle, bezbednost i brži protok saobraćaja su glavne prednosti kružnog toka. Zahvaljujući njemu sprečava se brza vožnja u prometnoj raskrsnici, izbegava se besmisleno čekanje na semaforu u noćnim satima, kada nema nikoga na putu, ali je zato potrebna nešto veća koncentracija, odlučnost, i pre svega, vozačko iskustvo.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NN

  pre 1847 dana i 5 sati

  Pored toga sto ste stavili kada se koristi unutrasnja a kad spoljasnja traka. Najbitniju stvar koju ste zaboravili da stavite, i zbog kojeg se najvise nezgoda desava na kruznim tokovima, jeste to da vozaci neznaju ko ima prvenstvo prolaza pri izlasku iz kruznog toka, onaj koji ide iz unutrasnje trake pa se iskljucuje ili onaj iz spoljasnje. Najveci broj nezgoda se desava, kada vozac iz unutrasnje trake se iskljucuje, a vozac iz spoljasnje neobraca paznju na njega i onda se sudare jer on se neiskljucuje na tom delu, jer koristi spoljasnju traku da se iskljuci na cetvrtom izlazu jer je njemu to lakse.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • zoran marković

  pre 1846 dana i 22 sata

  Saobraćajna kultura je deo opšte kulture, ako smanjimo brzinu kretanja na računsku koja je 25 - 30 km/č u kružnom toku izbeći ćemo nastajanje opasnih situacija a samim time pomoći neiskusnima i onima koji imaju strah od ovih raskrsnica. Novim pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji će se obeležiti trake na ulazu u kružni tok što neće uticati na prvenstvo prolaza.

  Oceni komentar:
  0
  0