DADILJE U NOVOM SADU: Nema novca koji može nadoknaditi savesno čuvanje dece

DADILJE U NOVOM SADU: Nema novca koji može nadoknaditi savesno čuvanje dece

Budući da u novosadskim vrtićima već godinama nema mesta za svu decu koja apliciraju,  zaposleni roditelji prinuđeni su da ili konkurišu u privatne vrtiće i čekaju da im grad pomogne subvencijom, ili da zaposle dadilju koja će brinuti o njihovim mališanima celo ili pola radnog vremena.

Ono što malo roditelja zna, jeste podatak da pedijatri preporučuju da se deca u vrtiće upisuju tek od treće godine žiota, kako bi u toplini doma provela period koji je najznačajniji za rani emocionalni razvoj deteta.

Pred roditeljima koji se odluče da, iz ovog ili drugih razloga, angažuju dadilju – nalazi se vrlo težak zadatak. Najčešća pitanja koja postavljaju su :

 • kome poveriti dete na čuvanje?
 • kako pronaći tu osobu?
 • koliko novca je potrebno izdvojiti za njene usluge?

Razgovarali smo s parovima koji su se odlučili za ovu opciju, i svi se slažu u jednom – da je izuzetno teško naći dadilju, da ne postoji novac koji bi mogao da nadoknadi savesno čuvanje dece, kao i da su plate dadiljama, s obzirom na nivo odgovornosti, male, ali i da je to, ipak, jak udarac na porodični budžet.  .

Ukoliko i sami tražite idealnu osobu za čuvanje vašeg deteta, dobro je znati da postoje dva načina za pronalaženje – jedan je da date oglas i odaberete adekvatnu osobu, a drugi je da potražite pomoć agencija koje se time bave.Opcija sa davanjem oglasa je jeftinija jer ne plaćate usluge agencije, ali i mukotrpnija – jer je sva odgovornost pri odabiru na vama. S druge strane, ne postoje garancije koje bi vam jamčile da je osoba koju ste izabrali zaista odgovarajuća za posao koji se prijavila. Mama jedne devojčice ističe da je na ovaj način godinama tražila i nalazila dadilje, ali da su one brzo napuštale posao zbog boljih ponuda ili privatnih obaveza. Takođe je navela brojne primere neadekvatnog odnosa prema deci i nemarnosti koje je uočila.

Dadilje sa kojima smo razgovarale i koje su na ovaj način dobile posao, najčešće su zadovoljne i misle da su adekvatno nagrađene za usluge koje pružaju. Jedino što im smeta jeste nemogućnost prijave. Marta koja čuva bliznakinje od dve i po godine poprilično je zadovoljna, iako radi šest dana nedeljno od 9 do 17 časova, za platu od 30. 000 dinara. Baka Vera, s druge strane, čuva dečaka od šest godina pet radnih dana, osam sati dnevno za tri hiljade manju platu i takođe ističe kako je zadovoljna, jer joj je, pored toga, plaćen i odmor.

Međutim, ako se odlučite za uslugu agencije, put do dadilje je brži i efikasniji, kako ističe Aleksandra, vlasnica poznate agencije Ćao, mama. Pravilo poslovanja je da agencija svakom klijentu nudi po tri dadilje koje su prošle testiranje, a da roditelji biraju koju će zaposliti. Takođe, roditelji su zaštićeni od nemarnog i nesavesnog obavljanja posla, jer obe strane – roditelji i dadilja – potpisuju ugovor o delu u kom se nalaze dogovorene obaveze. Na ovaj način povrede radne etike i obaveza su svedene na minumum, kao i povreda prava zaposlenog.

Ko su klijenti agencija?

Klijenti koji angažuju dadilje su roditelji koji se iz bezbednosnih razloga i kvaliteta odlučuju na ovaj korak, zaposleni roditelji koji žele da omoguće detetu adekvatnu brigu dok su deca još mala da bi krenula u vrtić. Kako tvrdi vlasnica agencije, čak 90 odsto zahteva koji pristižu jesu za čuvanje deteta od oko godinu dana. Zatim, roditelji se odlučuju i za poludnevno čuvanje nešto starije dece, u poslepodnevnim časovima kada obično deca imaju vannastavne aktivnosti, kada je roditeljima zbog svakodnevnih obaveza potreban "predah" kako bi bili odmorni da kasnije provedu vreme na kvalitetan način sa porodicom.

Kakve se dadilje traže?

Na pitanje kakve se dadilje traže, Aleksandra je napomenula da roditelji koji koriste njihove usluge biraju osobe sa relevantnim radnim iskustvom i odgovarajućom stručnom spremom, najčešće sa završenom srednjom školom ili fakultetom pedagoškog i srodnih usmerenja. Važno im je da dadilje poseduju dar za rad sa decom, te unajmljuju žene koje umeju da na kreativan i inovativan način brinu o njihovom mališanu, koje imaju visoko razvijenu radnu etiku, i one koje umeju da pripremaju obroke. Preporuke od bivših poslodavaca su važne, ističe Aleksandra, ali nisu najvažnije niti presudne za dobijanje posla.

Kako naša sagovornica ističe, mesečna primanja jedne dadilje su u visini prosečne plate u Srbiji. Satnica se kreće oko 250 dinara, a tačna visina plate zavisi od broja ugovorenih radnih sati. Dodatno se plaća čuvanje dva ili više deteta, rad vikendima, praznicima i čuvanje tokom večernjih časova.

Prednosti ovog posla jesu dinamičnost i mogućnost da se doprinese svetu kroz adekvatnu edukaciju najmlađih, dok se mane uglavnom svode na međuljudske odnose.


Na kraju, na roditeljima je da odaberu za koju će se opciju odlučiti, shodno svojim mogućnostima i ubeđenjima. Ukoliko imaju malu decu i nešto sreće, upisaće ih u državni vrtić što je najpristupačnije. Na drugom mestu su prvatni vrtići za koje se od nedavno dobijaju subvencije, te ni ova opcija nije zanemariva. Međutim, ukoliko poslušate savet svog pedijatra i odlučite se za treću varijantu – angažovanje dadilje – oslonivši se na stručnu pomoć ili na sebe same, izvesno je da je ovo najbolja ali najčešće i najskuplja varijanta.


Tekst:
Marija Bjelica

Oceni vest:
9
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vesna Popov

  pre 2136 dana i 12 sati

  Predivno.Respekt ❤

  Oceni komentar:
  0
  2
 • ljubica

  pre 2080 dana i 7 sati

  dadilja sam vec vise godina zadovoljna poslodavci su pristojni cene moj rad i trud,zahvalna sm im ,ali u potrazi za cuvanjem dece nocu vikendom i takodje spremanje vikendom

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Jelena

  pre 1203 dana i 7 sati

  Naš cilj je da pomognemo deci da lakše savladaju gradivo, rad domaćih zadataka, pripreme za kontrolni i sve sto je potrebno za svakog đaka.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Dara

  pre 1190 dana i 21 sat

  Produzeni boravak Moj Svet NS
  Naš cilj je da pomognemo deci da lakše savladaju gradivo, rad domaćih zadataka, pripreme za kontrolni i sve sto je potrebno za svakog đaka.

  Oceni komentar:
  0
  1