"DANAS": Država izabrala nedovoljno pouzdane testove na koronu?

"DANAS": Država izabrala nedovoljno pouzdane testove na koronu?

Umesto dosadašnjih PCR testova na korona virus, građani Srbije prvo će raditi serološki test koji treba da pokaže da li osoba ima antitela koja ukazuju na infekciju Kovidom-19. Ako ovaj takozvani brzi test ukaže na zarazu koronom, radiće se PCR test koji treba da potvrdi ovaj nalaz, prenosi "Danas".

Prema navodima lekara s kojima je razgovarao novinar tog dnevnog lista, ovo je predviđeno novim protokolom o testiranju na Kovid-19, koji je zdravstvenim ustanovama dostavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Iz "Danasa" navode da juče nisu dobili komentar iz samog "Batuta" o promenama koje su unete u novi protokol i razlozima zbog kojih su donete.

Na drugoj strani, doktori s kojima su razgovarali novinari tog lista, a koji nisu hteli da njihova imena budu objavljena, kažu da najnovija promena otvara nekoliko pitanja na koja im nadležni ne odgovaraju.

Jedno od njih je šta raditi u situaciji ako serološki test pokaže prisustvo antitela a nalaz PCR testa bude negativan.

Istovremeno, epidemiolog Zoran Radovanović postavlja još jedno pitanje, a to je pitanje pouzdanosti, odnosno osetljivosti seroloških testova.

Kako objašnjava, ovi testovi pokazuju prisustvo IgM antitela, koje organizam ne razvija odmah po izlaganju infekciji.

– Sve zavisi od toga kada ćete primeniti serološki test. Ako se test radi osobi nakon kratkog vremena po izlaganju infekciji, ta osoba nije još razvila antitela, što ne znači da nije zaražena – naglašava Radovanović za "Danas". 

Da brzi testovi nisu najbolji izbor, svojevremeno je tvrdila i članica Kriznog štaba, doktorka Darija Kisić Tepavčević, kada je obrazlagala zašto je Srbija izabrala PCR testove.

– Mi smo se odlučili za varijantu PCR testova zato što imaju veću validnost, jer su do sada mnogobrojna iskustva pokazala da brzi testovi čak mogu i više od pet, šest puta da budu negativni kod osoba koje su očigledno zaražene, pa se tek naknadno pokaže pozitivnost – kazala je Kisić Tepavčević, a prenosi na svom sajtu dnevni list "Danas"

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan