Danas je Međunarodni dan dostojanstvenog rada

Danas je Međunarodni dan dostojanstvenog rada

Na Međunarodni dan Dostojanstvenog rada u fokus interesovanja se postavlja položaj radnika, minimalna cena rada koja je manja od potrošačke korpe, rad na crno i ostali gorući problemi. Radnici nemaju dostojanstven položaj uprkos stalnoj aktivnosti sindikalnih organizacija.

Ovogodišnji Svetski dan dostojanstvenog rada posvećen je milionima radnika širom sveta koji se bore za pravedne plate i uslove rada.

Nekontrolisana inflacija i dalje vodi veliki broj radnika i njihovih porodica u siromaštvo kaže član predsedništva Saveza samostalnih sindikata Novog Sada i opština Vladimir Plavšić i napominje da u realnom sektoru uglavnom nema sindikalne delatnosti.

Prema njegovim rečima, Zakon o radu je prilagođen neoliberalnom kapitalizmu, a i ono što postoji u nekim sferama se ne poštuje.

Uloga sindikata je važna i može da promeni uslove rada zaposlenih. Jedan od dobrih primera u praksi je i dobar ishod pregovora koji je Savez samostalnih sindikata Novog Sada nedavno imao.

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština ove godine pokušaće da skrene pažnju javnosti na značaj sindikata i borbe za dostojanstven rad svih radnika oglašavanjem na bilbordima i panoima, kako bi poruka stigla do što većeg broja ljudi.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan