Danas je prvi dan proleća, a evo kakvo će ono biti prema predviđanju meteorologa

Danas je prvi dan proleća, a evo kakvo će ono biti prema predviđanju meteorologa

Danas je zvanično počelo proleće, ali mnoge je razočaralo što u korak s ovim godišnjim dobom nije krenulo i toplije vreme.

Meteorolog Nedeljko Todorović ističe da vreme nije čudno za ovo doba godine.

Snežne padavine u martu nisu neobične, a ređa je pojava snega u nižim predelima. Padanje snega će jenjavati poslednjih desetak dana marta. Ove vremenske prilike su tipičan primer za mart mesec. Dešavalo se da snežnog pokrivača bude i u aprilu, a sve to zavisi od godine do godine – naglasio je meteorolog u izjavi za TV Prva.

On je izjavio da je ovo hladan period, s temperaturama ispod proseka i će u brdsko-planinskim predelima do utorka ujutru biti još kiše i snega, kao i da će "zalihe" snega na planinama trajati  i do 1. maja.

– U ovom ranom hladnom delu proleća biće još snega do utorka ujutru. Onda se razvedrava polako, ali na snagu stupaju jutarnji mrazevi – kazao je Todorović.

Kada će početi pravo proleće

Negde od 26. marta počinje porast temperature, pa će one premašiti prvo 10 stepeni, pa onda vrlo brzo i 15 stepeni. Maksimalne temperature će onda biti između 15 i 20 stepeni sredinom dana kada je najtoplije, dok će sveže biti u jutarnjim i večernjim satima. Onda ulazimo u ono pravo proleće kada će temperature biti znad 20 stepeni – predviđa meteorolog.

Iako se nadamo toplom proleću, a to je ono što i on očekuje, ipak kaže da se sada ne može detaljno odrediti prognoza za april, ali da se otprilike zna šta nas čeka.

Neizvesno je kakvo će tačno biti proleće, a kalendar je najbolji orijentir. Neminovno je da u aprilu krenu temperature naviše. Negde sredinom aprila inače bude zahlađenje, ali nemoguće je to sada utvrditi da će biti i ove godine. U maju je još promenljivije vreme, mogu se očekivati pljuskovi i nagle promene u toku samog dana – rekao je on.

NAREDNOG VIKENDA POMERAMO KAZALJKE

Podsećamo, u noći između subote i nedelje, 28. marta počinje letnje računanje vremena pomeranjem kazaljki za jedan čas unapred – sa 2 na 3 časa.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Stanka

  pre 917 dana i 2 sata

  Moze li neko da nam objasni zasto prolece pocinje 20.marta a ne 21. kako smo ucili i jos uvek se uci u osnovnoj skoli (drugi razred).

  Oceni komentar:
  0
  1