Danas je Svetski dan pozorišta

Danas je Svetski dan pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) od 1961. godine širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27. mart.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svetski dan pozorišta.

Njegov predlog je prihvaćen sa oduševljenjem i od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) na različite načine obeležava Svetski dan pozorišta.

Na taj dan pozorišta u svetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i TV stanica na svim kontinentima.

KAKO SE OVAJ DAN OBELEŽAVA U NOVOM SADU: Pozorišta u našem gradu obeležila su ovaj važan datum svako na svoj način.

U Novosadskom pozorištu, zbog katoličkog Uskrsa koji se takođe obeležabva danas, međunarodna poruka je pročitana u četvrtak, neposredno pre početka redovne predstave "Piaf marche".

Pozorište mladih je svoj dan slavilo 20. marta kada je, simbolično, obeležen Svetski dan pozorišta za decu i mlade, dok je Dan lutkarstva pao na dan posle, 21. marta.

Srpsko narodno pozorište ovaj datum obeležava čitavog marta pa tako sve ulaznice košraju 200 dinara, a sutra, u ponedeljak 28.marte održaće se svečana akademija povodom 155 godina rada ove institucije od nacionalnog značaja.

Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962, a ove godine poruku je napisao pozorišni reditelj, profesor i osnivač Moskovske škole dramskih umetnosti Anatolij Vasiljev iz Rusije.

U svojoj poruci Vasiljev postavlja pitanje zašto nam je potrebno pozorište u godinama kada je "scena toliko beznačajna u poređenju sa trgovima gradova i državama gde se odigravaju prave tragedije stvarnog života", ali i primetio da je poslednjih pedeset ili sedamdeset godina pozorište naročito potrebno, zbog toga što od svih drugih umetnosti samo pozorište ide iz usta u usta, od oka do oka, iz ruku u ruke i od tela ka telu.

"Njemu ne treba posrednik između čoveka i čoveka. Svetla strana sveta nije jug, ni sever, nije istok, ni zapad, pozorište je svetlo samo po sebi, svetli na sve četiri strane, odmah prepoznatljivo svakom neprijateljskom ili prijateljskom čoveku", ocenio je Vasiljev.

On poziva ljude da idu u pozorište: "Dođavola sa gadžetima i kompjuterima, idite u pozorište, zauzimajte redove u parteru i na balkonima, slušajte reči i gledajte u žive slike. Pozorište je pred vama, nemojte ga zanemariti i ne propuštajte ga u svojim užurbanim životima".

Vasiljev naglašava da je pozorište potrebno svima.

"Samo jedno pozorište nije nam potrebno - to je pozorište političkih igara, političko pozorište mišolovki, pozorište političara, pozorište politike. Pozorište dnevnog terora - pojedinačnog i kolektivnog, pozorište leševa i pozorište krvi na trgovima i ulicama u glavnim gradovima i u unutrašnjosti, između religija i etničkih grupa", napisao je Vasiljev u poruci za Svetski dan pozorišta.

Povodom ovog značajnog dana, u našoj najdražoj rubirici "Gradske face" pripremili smo vam intervju sa novosadskom pozorišnom glmicom Tanjom Pjevac

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan