Danas počinje 51. INFANT

Danas počinje 51. INFANT

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, 51. po redu, održaće se od danas, 14. do utorka, 18. juna, u Novom Sadu. U izboru selektora, reditelja Aleksandra Popovskog gledaćemo četiri predstave koje na različito uzbudljive načine slave kreativnost ljudskog duha.

TAKMIČARSKI PROGRAM

14. jun/SNP/Velika scena/19.30

"SVET BEZ ŽENA" (Bitef teatar i Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd) – RASPRODATO

Publika sedi na sceni

Žene i rad u fokusu su projekta "Svet bez žena". Autorke Maja Pelević i Olga Dimitrijević polaze od istraživanja strukturalnih nejednakosti u srpskom pozorištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normalizovanog nasilja, reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca, i dolaze do pitanja: "Ko ima pravo da radi, u kojim uslovima i koliko da bude plaćen za svoj rad?" 

Predstava preispituje koji su uopšte dometi angažovane umetnosti danas, kao i na koji način ljubav (prema umetnosti) predstavlja najpodmukliji izvor društvene represije. Šta ako bi žene u teatru stupile u generalni štrajk? Da li bi to bilo zbog niskih plata, ili zbog seksizma i mizoginije kojima su neprestano izložene? Slalom kroz ove teme vodi nas do pokušaja traganja za novim jezikom, koji je i politički, i pozorišni, i poetski – novi jezik žena, rada i levice za dane koji dolaze. 

"Svet bez žena" u petak otvara 51. INFANT

Pelević i Dimitrijević autorke su koncepta i teksta, a ujedno i izvode ovaj performans, koji je 2022. godine na Bitefu osvojio nagradu publike. Kritičarka Ana Tasić napisala je u "Politici" da se radi o "žestoko ironičnom i zabavnom performansu", te da su "Naročito lucidni i komički efektni dijalozi koji vrcaju od razobličavajućih komentara o nepravednom kapitalističkom patrijarhatu u kome živimo", dok je Boban Jeftić u "Ninu" napisao: "Spontano, pametno, politički i ideološki precizno i subverzivno, istovremeno stendap i politička agitacija, mizanscenski razigrana i performerski beskrajno šarmantna...

16. jun/SNP/Velika scena, 19.30

"SIRANO"(Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd) – RASPRODATO

Dragan Mićanović, jedan od najboljih glumca koga je Srbija ikada imala, igra naslovnu ulogu u "Siranu" Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Oni koji su gledali predstavu kažu da je raskoš glumačkih valera koje je u njoj prikazao retko viđan na našim scenama. I predstava je raskošna, jer kakav bi to "Sirano" Edmona Rostana bio da nije u velelepnim kostimima, scenografiji, koreografiji i svemu drugom što pripada tom herojskom junaku. Sve u režiji Gorčina Stojanovića. 

U priči o pesniku, idealisti, duboko osećajnom čoveku, koji se razmeće hrabrošću kako bi prikrio nesigurnost zbog svog fizičkog izgleda, čoveku koji duhovitošću štiti ranjivo srce, između ostalih u mnogobroj glzmačkoj ekipi igraju i: Marija Vicković, Anita Mančić, Nebojša Milovanović, Marko Janketić...

17. jun/SNP/Velika scena, 19.30

"HAMLET – DAN UBISTVA"(Narodni teatar Bitola, Severna Makedonija)

Publika sedi na sceni

Predstavu "Hamlet – dan ubistva" u Narodnom teatru Bitola/Severna Makedonija, režirao je - prema Koltesovoj drami - kompozitor i reditelj Marjan Nećak. To je o dramatizacija poznate Hamletove situacije u kojoj svaki izbor vodi samo u smrt – moralnu, duhovnu, fizičku. Metafizička zamka dovodi u pitanje ljudsku slobodu, odnosno pitanje slobodne volje u trenutku kada se čovek suočava s ograničenošću delovanja i svojom smrtnošću. Ujedno, to je i stvarna situacija u svakodnevnim odnosima među ljudima, kada je jedna osoba u odnosu na drugu suočena s tim da ustraje kao ljudsko biće, pa i da umre dostojanstveno... U predstavi igraju: Nikola Stefanov, Ivan Jerčić, Valentina Gramosli i Viktorija Stepanovska Jankulovska.


18. jun/SNP/Velika scena/19.30

"ZBILJA"(HNK Zagreb, Hrvatska)

Publika sedi na sceni

Dvoje izuzetnih hrvatskih glumaca Nina Violić i Livio Badurina zvezde su autorskog projekta Tomislava Šobana, koji je s Marinom Lisjakom autor teksta. Uzbudljiva duodrama vodi nas u svet dva glumca koje zatičemo u dvorani namenjenoj za tonska snimanja, gde će izvesti eksperiment inspirisan predavanjima fizičara Ričarda Fajnmana. Eksperiment kao analitički postupak za proučavanje uzročno-posledičnih odnosa govori nam šta je bitno, a što nije, ili baca novo svetlo na poznate pojave. I dok je u prirodnim naukama eksperiment uspeo ako uvek daje isti rezultat, u dramskoj umetnosti eksperiment je uspeo ako nikada ne daje isti rezultat. 

U slučaju "Zbilje" rezultat očigledno nije izostao, jer su vodeći hrvatski kritičari povodom predstave "podivljali"... "Zagreb je podivljao, a umjetnici su frustrirana sirotinja predvođena mediokritetima. Ova je predstava prozor u drugačiji svijet...", napisao je uvek oštri Tomislav Čadež u "Jutarnjem listu", dok Nataša Govedić iz "Novog lista" kaže za "Zbilju" da je "prva predstava sjajnog eksperimentalnog reditelja Tomislava Šobana i kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima, duboko promišlja svaki kadar scenskog prostora i na različite, lucidne načine osluškuje i spaja filmsku i kazališnu izvedbu."

Karte se prodaju u SNP-u. Osim na "Siranu", na svim drugim predstavama publika sedi na sceni, zbog čega je broj karata ograničen na 200. 

 

PRATEĆI PROGRAM:

U Pratećem delu programu festivala biće izložba "Lego iz Novog Sada", predstava "Da bar nisam žensko", "Kontrabas" (14. juna), "Brak-mrak" (15. juna), "Neodustajanje" (18. juna), te post festum tokom leta premijera INFANT-ove produkcije "Smrt kuca", koju po tekstu Vudija Alena priprema Nikola Zavišić.

Na Kamernoj sceni SNP-a sa početkom u 21 sat publika će najpre 14. juna gledati "Da bar nisam žensko" u režiji Vladana Đurkovića (Beo Art produkcija), a potom, 18. juna, autorsku predstavu Marije Medenice – "Neodustajanje" (Savez dramskih umetnika Vojvodine i SNP).

U Pozorištu mladih danas, 14. juna, biće izveden "Kontrabas" u režiji Vladana Đurkovića, a 15. juna "Brak – mrak" u režiji Tee Puharić. Obe predstave počinju u 20 sati.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan