Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Danas se obeležava Veliki petak po gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 12. aprila. Oni danas obeležavaju Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista.

Dan kada je na krstu stradao Isus Hristos najtužniji je dan u hrišćanstvu, a za katoličke vernike, Veliki petak je dan posta i nemrsa, što potvrđuju svedočanstva iz drugog veka. To je jedini dan u godini kada nema svete mise, ali se u crkvama posle podne čita Križni put – odnosno put stradanja Hristovog.

Održava se i posebna spomen-molitva – muke Gospodnje. Sledi klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje. Ne zvone zvona, nema sviranja ni pevanja. Ovoga puta, zbog novonastale situacije, neće biti pričešća, niti grupne molitve.

Katolička crkva na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne. 

Beogradska nadbiskupija objavila je da će crkva Krista Kralja u Beogradu, Krunska 23, na Veliki petak biti otvorena za osobnu molitvu od 6 do 16 sati.

"Prilikom poseta crkvi vernici se obavezuju da će poštovati sve propisane odredbe za suzbijanje širenja koronavirusa", objavljeno je na sajtu Beogradske nadbiskupije i mitropolije.

Na Jutjub straniciFejsbuk profilu Beogradske nadbiskupije vernici mogu pratiti prenose obreda. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan