"Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima" od ponedeljka, 23. oktobra

"Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima" od ponedeljka, 23. oktobra

Manifestacija "Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima", drugu godinu zaredom, održaće se u narednih sedam nedelja u Sremskim Karlovcima.

Od kraja oktobra do početka decembra, kroz niz predavanja i tribina, karlovačkoj publici će se predstaviti petnaestak domaćih univerzitetskih profesora, doktora nauka i naučnih i kulturnih poslenika, koji će baviti temama iz oblasti nauke, kulture i umetnosti, a koje se, na posredan ili neposredan način, odnose na Sremske Karlovce.

Manifestaciju zajednički organizuju Matica srpska, Opština Sremski Karlovci, Karlovačka gimnazija i Kreativni klub "Eduko" iz Sremskih Karlovaca, na temelju Protokola o saradnji koji su u junu 2022. godine potpisali Matica srpska i Opština Sremski Karlovci.

Ovogodišnji program manifestacije sastoji se iz naučnih predavanja i tribina koje će se, iz nedelje u nedelju, održavati u zgradi Opštine Sremski Karlovci ili Karlovačkoj gimnaziji, od kojih će neka biti zasebno organizovana i obrađivati pojedinačne teme ili će činiti deo šire celine u vidi posebnih tematskih nedelja, kakve su "Nedelja izdavaštva Matice srpske" i "Nedelja srpskog baroka u Sremskim Karlovcima".

Cilj manifestacije "Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima" jeste da se povezivanjem najstarije srpske književne, kulturne i naučne ustanove i grada koji je u istoriji bio središte srpskog nacionalnog, političkog, verskog i kulturnog života iznova pristupi razmatranju specifičnih "karlovačkih tema" u nauci i kulturi i aktuelizuje zanimanje za njih, kao i da se savremeni naučni pogledi približe širem građanstvu.

Manifestacije počinje u ponedeljak, 23. oktobra, i tokom prve nedelje, koja je tematska i nosi naziv "Nedelja izdavaštva Matice srpske", biće održana tri promocije Matičinih izdanja: monografije "Plemstvo u srpskoj vizuelnoj kulturi XVIII veka" autora Aleksandre Čelovski i promocije dvaju zbornika: "Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine" i "Istorija naselja opštine Žabalj".

"Nedelja izdavaštva" organizuje se u toku trajanja "Sajma knjiga" u Beogradu, a Matica srpska iskoristiće manifestaciju "Dani Matice srpske u Sremskim Karlovcima" da svoja izdanja predstavi u Sremskim Karlovcima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan